Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Italijan iz Divače umrl v Kačni jami

16. nov. 2015 | 20:54
Dark Theme

Kačna jama pri Divači je bila preteklo soboto prizorišče tragedije. Trije češki jamarji, ki so se vračali iz kraškega podzemlja, so v njej namreč našli truplo moškega, ki mu je očitno zdrsnilo na robu jame in je padel vanjo, 180 metrov globoko. Žrtev je bila v jamarskih krogih zelo dobro poznana. Gre za 50-letnega italijanskega državljana Flamiana Bonisola. Po rodu je iz Vicenze (bil je tudi tajnik jamarskega združenja Veneta), z zaročenko iz Slovenije pa je živel v Divači. Kako je mogoče, da je tako izkušen jamar padel v brezno, najbrž niokoli ne bomo izvedeli. Blizu vhoda so našli njegov avtomobil. »Prišel je do roba jame, vhod je precej izpostavljen. Verjetno je hotel videti, če že kdo pleza ven. Tam je bilo veliko listja, precej vlažno je bilo, verjetno mu je zdrsnilo,« so Primorske novice povzele misli vodje reševalne akcije Marka Zakrajška, ki je bil tudi osebni prijatelj ponesrečenca.
Na kraj nesreče so prihiteli reševalci iz sežanskega, postojnskega, ljubljanskega in kranjskega jamarskega reševalnega centra, ki so nesrečnega jamarja dvignili na površje, dežurni zdravnik Prihiteli so tudi tržaški jamarji, saj je bil Bonisolo tudi član tržaškega jamarskega društva Grotta continua. V reševalni akciji Tržačani sicer niso neposredno sodelovali.
Kačna jama je globoka približno 280 metrov, njeni rovi pa so dolgi približno 14 kilometrov. Čehi so tam bili, ker s sežanskimi jamarji že dolgo sodelujejo. Zanje je vedel tudi Bonisolo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava