Torek, 09 april 2024
Iskanje

Kaj bo s starimi vinogradi?

21. nov. 2015 | 21:05
Dark Theme

TRST - Vinogradi v Evropi in torej tudi v deželi Furlaniji-Julijski krajini bodo morali biti kmalu v skladu z novimi evropskimi normativi in upoštevati evropski pravilnik št. 1308 iz leta 2013. Ta bo začel veljati v naši deželi 1. januarja, zato je potrebno, da se vsak vinogradnik, ki tega še ni storil, pred tem rokom prilagodi evropski zakonodaji.
Deželna uprava namerava na tej osnovi izdelati novo deželno zakonodajo, zaradi tega pa je pod vprašajem obstoj mnogih starih vinogradov in točneje tistih, ki so nastali pred letom 1987 (takrat so ustanovili temu namenjen kataster) in niso bili nikoli prijavljeni. Deželna svetnica Gibanja 65 zvezd Ilaria Dal Zovo je v tej zvezi naslovila vprašanje na deželno vlado, nanj pa je odgovoril deželni odbornik za kmetijstvo Christian Shaurli. Ta je v bistvu povedal, da se mora Dežela FJK prilagoditi evropski zakonodaji in bodo torej uničili vse stare vinograde, ki niso bili prijavljeni. Sicer je Shaurli dodal, da je še čas za ureditev položaja vinogradov, ki so nastali ob upoštevanju trt na seznamu deželnega pravilnika 321/2003, in sicer do 31. decembra letos. Glede uničevanja neprijavljenih vinogradov bo vsekakor veljala izjema za vinograde za družinsko uporabo(manj kot 1.000 kvadratnih metrov površine) in za eksperimentalne vinograde.
Lastniki vinogradov, ki so nastali pred letom 1987 in jih niso nikdar prijavili, morajo torej to storiti čim prej, kajti z novo evropsko zakonodajo to ne bo več mogoče in bodo te vinograde enostavno uničili, so povedali včeraj pri Kmečki zvezi.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava