Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

Bliža se hladno višinsko jedro

23. maj. 2016 | 10:56
Dark Theme

Teden, ki se pravkar začenja, bo dvoličen. Danes in jutri bo vplivalo na vreme pri nas hladno višinsko jedro, ki bo destabiliziralo ozračje in povzročilo poslabšanje z ohladitvijo, od srede pa se bo krepil anticiklon, ki bo iz dneva v dan solidnejši in bo prinašal vse več sončnega vremena, proti koncu tedna pa, kot kaže, ob doprinosu subtropskega zraka prehodno že poletne temperature, ponekod morda prvič letos do okrog 30 stopinj Celzija.
Nadaljuje se torej precej redna izmenjava višinskih dolin in grebenov, ki je bila stalnica zadnjih tednov, zaradi katere se je vreme kolikor toliko redno spreminjalo. Včeraj in v soboto so bili naši kraji pod vplivom solidnega anticiklona, ki je po pričakovanjih prinesel sončno vreme in prijetne visoke temperature.  Marsikje se je živo srebro povzpelo najvišje v tekočem letu. V prihodnjih urah pa bo doseglo naše kraje hladno višinsko jedro, ki se je odcepilo od severnoatlantske višinske doline nad Francijo in nas bo spet popeljalo, sicer ne ravno za dolgo časa, na trdna tla. Sprememba pa bo občutna.
Danes bo oblačnost že dopoldne naraščala, ponekod bodo možne prve padavine. Zlasti ob morju kaže sprva ne nekoliko večjo spremenljivost. Glavnino poslabšanja pričakujemo popoldne ali pod večer, ko se bodo padavine razširile in okrepile, pojavljale se bodo tudi plohe in nevihte, med katerimi ne gre izključiti tudi posameznih močnejših. Čez dan bodo pihali okrepljeni vetrovi južnih smeri, ki bodo nato obrnili od severovzhoda. Zapihala bo burja, temperatura pa se bo naglo spuščala. Ničta izoterma se bo v gorskem svetu spustila do nadmorske višine okrog 2000 metrov, meja sneženja pa občasno do nadmorske višine okrog 1500 metrov. Na Višarjah in na nekaterih deželnih vrhovih bo lahko prehodno snežilo.
Tudi v torek se bo nadaljevalo povečini oblačno vreme z občasnimi padavinami, vmes bodo možna obdobja spremenljivosti. V popoldanskih urah se bo vreme postopno izboljšalo, možne pa bodo še posamezne krajevne plohe. V primerjavi z dovčerajšnjem dogajanjem bo občutno hladneje. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog ali malo nad 20 stopinj Celzija, ponoči pa v glavnem le malo nad 10 stopinj Celzija.
V sredo, četrtek in petek bo povečini sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Nekaj več spremenljivosti bo v popoldanskih urah, ko bodo mestoma lahko nastale posamezne krajevne plohe, ki bodo verjetnejše v severnih predelih.
Ob koncu tedna zaenkrat kaže na prevladujoče sončno in za ta čas vroče vreme, toda o tem več v četrtkovi tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava