Torek, 23 april 2024
Iskanje

Podrli beden vremenski rekord

30. maj. 2016 | 9:53
Dark Theme

V soboto se je ozračje v višinah vendarle toliko segrelo, da je bilo končno toplejše kot 1. februarja, ko je radiosonda namerila na višini 1500 metrov najvišjo letošnjo temperaturo 12,2 stopinje Celzija. Verjeti ali ne, od tedaj ozračje v višjih slojih ni bilo več tako toplo. Subtropski anticiklon nam je omogočil, da smo v minulem koncu tedna podrli ta beden vremenski rekord, ki je bil skregan z logiko in ni imel nič skupnega niti s kolikor toliko nenavadnim vremenskim dogajanjem. Da je zrak v višjih slojih v začetku februarja toplejši kot v nadaljnjem celotnem obdobju do začetka meteorološkega poletja, je namreč bolj težko razumljivo.
Radiosonda iz Campoformida pri Vidmu je vendarle v noči na soboto in v soboto opoldne na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +12,8 stopinje Celzija, torej 6 desetink stopinje več kot 1. februarja, včeraj pa enako vrednost kot tedaj. Razmere pa so bile povsem drugačne. Sončno žarčenje je namreč trenutno že močno, povsem drugačno kot pozimi. Včeraj in v soboto se je živo srebro občutno vzpenjalo, zlasti v soboto se je ponekod na Goriškem dotaknilo 29 stopinj Celzija, najvišje vrednosti v tekočem letu. Prvega februarja pa je bilo za tisti čas zelo toplo le v gorah, v nižjih slojih je nastal izrazit temperaturni obrat in smo ob veliki vlagi namerili temperature le blizu 11 stopinj Celzija.
Ravno sončno žarčenje bo imelo v prihajajočem tednu nadvse pomembno vlogo za povečevanje občasne nestabilnosti. Anticiklon je že sinoči začel slabeti, od zahoda se je našim krajem približala atlantska višinska dolina z vlažnim in nekoliko hladnejšim zrakom. Povečala se je nestanovitnost, pojavljale so se krajevne plohe in nevihte.
V prihajajočem tednu bo precej spremenljivosti, sončnega vremena sicer v prihodnjih dneh zlasti v dopoldanskih urah marsikje ne bo manjkalo, toda bodo zlasti v popoldanskih urah nastajale tudi plohe in nevihte.
Od atlantske višinske doline se je odcepilo obsežno območje bolj vlažnega in hladnejšega višinskega zraka, ki se bo več dni zadrževalo nad večjim delom Evrope in tudi v naši bližini.  Povečevalo bo občasno nestanovitnost, občutneje v popoldanskih urah. In ravno v tem bo imelo sončno žarčenje povečano vlogo, namreč ker bo občutno segrevalo zemeljska tla. Od danes do vključno četrtka bo v dopoldanskih urah praviloma več sončnega vremena ali občasne spremenljivosti, v popoldanskih urah pa bo zaradi toplega prizemnega zraka, ki se bo dvigoval v nebo in ohlajal, nastajala kopasta oblačnost, zato bo več spremenljivosti in bodo mestoma nastajale krajevne plohe in nevihte. Hladneje bo kot v minulih dneh, najvišje dnevne temperature bodo pod 25 stopinjami Celzija. Zaenkrat tudi ob koncu tedna ne kaže na bistven preobrat, morda na postopno nekoliko večjo stanovitnost, toda o tem bomo lahko podrobnejši v četrtkovi tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava