Torek, 23 april 2024
Iskanje

Kako, da govorite tak' dobr' slovensko?

30. jun. 2016 | 19:07
Dark Theme

Na vseslovenskem srečanju v državnem zboru se je včeraj zbrala množica predstavnikov iz zamejstva in tujine. Nagovorila sta jih predsednik DZ Milan Brglez in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, ki sta ob 25-letnici slovenske samostojnosti poudarila pomen Slovencev po svetu pri mednarodnem priznanju Slovenije.
Tržaški Slovenec Martin Lissiach, sicer predstavnik Slovenske kulturno-gospodarske zveze, ki je na srečanju spregovoril v imenu mlajše generacije Slovencev v tujini, je poudaril predvsem pomen enotnosti med Slovenci. Dejal je, da so se Tržačani kljub različnim svetovnonazorskim prepričanjem poenotili, kar pa bi morali storiti tudi v matični domovini. »Čas je, da po 25 letih ponovno vsi skupaj praznujemo različnost, enotno seveda,« je izpostavil Lissiach. Moti ga nevednost, ki o Slovencih v zamejstvu prevladuje v Sloveniji. To nevednost ponazarja vprašanje: Kako, da govorite tak' dobr' slovensko?
Profesorica evropskega prava na dunajski univerzi Verica Trstenjak je pozvala k enotnosti med Slovenci. Opozorila je tudi na nekatere slabosti današnje Slovenije. Država potrebuje učinkovito sodstvo, javno upravo ter zdravstvo in socialo, je dejala. Slovenija pa po njenih besedah potrebuje tudi voditelje, ki bodo gledali na interes države in ne zgolj na lasten interes oziroma interes strank. Dodala je, da je življenje v Sloveniji kljub temu boljše kot pred 25 leti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava