Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Na Mangartu našli truplo planinca

1. jul. 2016 | 11:10
Dark Theme

Včeraj pozno popoldne so bili policisti novogoriške policijske uprave obveščeni, da sta na območju Mangarta (Občina Bovec) zašla dva tuja planinca. V zgodnjih večernih urah so 33–letno pohodnico, državljanko Češke, nepoškodovano našli v planinski koči na Mangartskem sedlu, stekla pa je iskalna akcija policistov in pripadnikov bovške gorske reševalne službe za pogrešanim 32-letnim moškim, državljanom Češke.
Bovški policisti so med drugim ugotovili, da sta se navedena češka državljana včeraj okoli poldneva z osebnim avtomobilom odpravila iz enega od kampov na Bovškem na Mangartsko sedlo. Češka pohodnika sta se po slovenski planinski strani odpravila na vrh gore Mangart, kamor sta prispela ob 15. uri. Z vrha sta sestopala po italijanski planinski smeri in okoli 16. ure (po približno četrtini prehojene poti), sta naletela na območje, kjer je še sneg, in zašla s poti. Sklenila sta, da bosta našla markirano pot, zato je 33-letna češka planinka krenila naprej po snegu v smeri Mangartskega sedla (tam sta pred vzponom na goro pustila osebno vozilo), medtem ko je 32-letni češki planinec zavil desno v smeri Kotovega sedla ali Jalovca. Kmalu zatem jo je češki planinec poklical, da je našel markirano pot in ko se je 33-letna češka pohodnica vrnila navzgor v smeri, kjer je zaslišala njegov glas, 32-letnika pa tam ni bilo. Kljub iskanju na omenjenem območju ga ni našla, prav tako se 32-letni moški ni oglašal na njene klice. Kasneje se je odločila, da bo sestopila do mesta, kjer sta parkirala osebni avtomobil , upajoč, da bo tam tudi omenjeni češki planinec, vendar slednjega okoli 18. ure ni bilo v bližini. Okoli 19.30 ure je odšla v planinsko kočo na Mangartskem sedlu, kjer je počakala na prihod policistov in reševalcev.
Takoj po obvestilu je s strani vodstva Policijske postaje Bovec stekla iskalna akcija z namenom izsleditve pogrešanega 32-letnega Čeha. Bovškim policistom in dvanajstim pripadnikom GRS Bovec pa se je pri iskanju včeraj zvečer priključilo tudi nekaj članov gorskih reševalcev iz Italije. Na območju Mangarta je včeraj zvečer divjala močna nevihta, zato iskanje pogrešanega Čeha takrat ni bilo mogoče in se je iskalna akcija nadaljevala med 23. uro vse do 3. ure današnjega dne, ko so gorski reševalci pregledali slovensko in italijansko smer na območju Mangarta ter okolico križišča v smeri Kotovega sedla, vendar pogrešane osebe niso našli. Iskalna akcija je bila ob 3. uri zgodaj zjutraj začasno prekinjena.
Danes se je iskalna akcija ponovno nadaljevala od zgodnjih jutranjih ur, vanjo pa je bil vključen tudi vojaški helikopter. Okrog 9.30 so s helikopterja opazili osebo, ki je nepremično ležala na strmem pobočju proti Kotovemu sedlu. »V zvezi z najdbo trupla moškega in glede na okoliščine najdbe v tem trenutku ni mogoče izključiti, da gre za pogrešanega češkega državljana. O najdbi trupla sta bila obveščena tudi preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici,« pravijo policisti, ki okoliščine najdbe trupla še preiskujejo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava