Petek, 12 april 2024
Iskanje

Poletje, kakršnega si lahko samo želimo

18. jul. 2016 | 12:17
Dark Theme

Vremenska sprememba v minulem tednu je bila po pričakovanjih občutna, njeni blagodejni učinki pa se bodo poznali še kar nekaj časa. Temperatura se bo tudi v bližnji prihodnosti zadrževala na povečini kar primernih poletnih vrednostih, vročinskih valov zaenkrat ne pričakujemo, ozračje pa se je med drugim tudi temeljito prečistilo in vsaj zaenkrat nam poletna onesnaženost, ki je bila zaradi stagnacije ozračja v preteklih letih kar pogosta, ne povzroča težav. Tudi izrazitejših vremenskih motenj v prihajajočem tednu ne bo v naši neposredni bližini, prevladovalo bo sončno vreme z le občasno spremenljivostjo in proti koncu tedna morda kakšno nevihto. Toda dolgotrajnejših poslabšanj ne pričakujemo. Skratka, v tem tednu pričakujemo poletje, kakršnega si lahko samo želimo.
Temperatura je v drugi polovici preteklega tedna po pričakovanjih občutno padla. Ozračje se je v povprečju ohladilo za skoro 10 stopinj Celzija, kar je res veliko. V Boljuncu smo, denimo, pred ohladitvijo beležili 24-urno dnevno povprečje, ki je presegalo 28 stopinj Celzija, v soboto, ko je bilo ozračje najhladnejše, pa le 19,6 stopinje Celzija. Najnižja namerjena temperatura je bila 13,9 stopinje Celzija. Povsod po deželi so bile noči v zadnjih dneh kar mrzle. Živo srebro se je do včeraj, razen ob morju, ponoči redno spuščalo pod 14 stopinj Celzija, mestoma tudi občutno, minula noč pa je bila le za kakšno stopinjo toplejša. Mrzle noči so, kot smo včasih že pisali, glavni predpogoj za boljše kljubovanje dnevni poletni vročini. Življenjski prostor se namreč ohlaja, spanec pa je bolj sproščujoč.
Letošnje poletje se je doslej izkazalo kot v glavnem prijetno in prav gotovo ne tako vroče, kot so nekateri pisali in govorili. Letošnji junij je bil v povprečju za stopinjo Celzija hladnejši od lanskega, letošnji julij pa hladnejši doslej za več kot dve stopinji, kar res ni malo. Vsaj do konca meseca pa zaenkrat ne kaže na kakšne posebne otoplitve. Kakšno stopinjo Celzija več bomo prehodno namerili proti koncu tedna, vendar bo najtoplejši del anticiklona v bližnji prihodnosti v glavnem, kot se je dogajalo tudi v minulem obdobju, na južnejših sredozemskih vzporednikih. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju se trenutno temperatura giblje okrog 15 stopinj Celzija, kar je le malo nad dolgoletnim povprečjem.
Anticiklon se ponovno krepi in nam bo zagotovil stanovitno ter prijetno poletno vreme. Ves teden bo prevladovala jasnina z le morebitno občasno krajevno zmerno oblačnostjo. V gorah in deloma v nižinah bodo v popoldanskih urah lahko nastale posamezne krajevne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo v prvi polovici tedna do okrog 30 stopinj Celzija, od četrtka bo nekoliko topleje in prehodno za kakšen dan bolj soparno. Zlasti v petek in soboto bo predvsem v popoldanskih urah nekaj več spremenljivosti in bodo nastajale krajevne nevihte, ki bodo verjetnejše tudi v nižinah ter obrobno lahko ob morju. Pihali bodo šibki krajevni vetrovi, v nedeljo prehodno šibka burjica.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava