Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Vinjete:zaplemba dokumentov ni upravičena

20. avg. 2016 | 17:55
Dark Theme

Zaplemba osebne izkaznice ali dokumentov vozila tujih državljanov, ki se v Sloveniji peljejo po avtocesti brez vinjete, ni opravičljiva. Ko je do tega res prišlo, je šlo za »napačno izvajanje zakona«, kajti »v tujini neplačane globe je mogoče unovčiti tudi v drugih državah«.
To je pojasnilo Evropske komisije, ki je v odgovor na specifično vprašanje evropske poslanke Demokratske stranke Isabelle De Monte poudarila, da »neplačane globe zaradi kršitve prometnega zakonika je mogoče unovčiti na mednarodni ravni na osnovi okvirne odločitve Evropskega sveta št. 2005/214/GAI.
Poslanka je bila opozorila, da so slovenske oblasti zaplenile dokumente nekaterim italijanskim državljanom, ki so uporabljali avtocestno omrežje brez plačane vinjete. De Montejeva je ocenila, da zadržanje dokumenta ni v skladu z evropskim načelom o prostem pretoku ljudi. Evropska komisija je v odgovoru tudi izjavila, da »ni seznanjena s tem, da bi Slovenija sistemsko kršila evropsko pravo« in izrazila dvome, da je zaplemba dokumentov upravičena.
De Montejeva je še spomnila, da se lahko posamezniki za hitro reševanje težav pri uveljavljanju pravic v EU brezplačno obrnejo prek spleta na mrežo SOLVIT.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava