Torek, 23 april 2024
Iskanje

»Problem je, da tu stalno trese«

27. avg. 2016 | 16:14
Dark Theme

»Problem je, da tu stalno trese. Danes zjutraj je bil okrog 6. ure potresni sunek z magnitudo 4,8,« pravi član sovodenjske civilne zaščite Boris Cotič, ki smo ga včeraj poklicali v Lacij. Cotič kot prostovoljec sodeluje v skupini Civilne zaščite FJK, ki nudi pomoč ljudem, ki jih je prizadel potres. Izkušnje na tem področju je že pridobil leta 2012 v Emiliji, vendar pravi, da je tokrat veliko hujše.
Glavna naloga reševalne misije iz FJK, ki šteje nekaj več kot sto ljudi in bo na potresnem območju ostala do nedelje, ko naj bi jo zamenjala druga skupina, je postavitev šotorišča v neposredni bližini vasi Amatrice na severovzhodu Lacija. »V šotorišču, ki ga sestavlja 40 šotorov in leži kilometer stran od centra, ki je popolnoma porušen, smo v četrtek sprejeli 80 ljudi,« razlaga Cotič in dodaja, da nekateri potresenci nočejo zapustiti svojih domov in zaradi tega spijo v avtih v neposredni bližini hiš.
Sovodenjski prostovoljec opozarja, da predstavljajo na potresnem območju velik problem tudi visoke dnevne temperature, ki dosegajo 35 stopinj Celzija, kar pospešuje razkrajanje teles pod ruševinami. Ker je zaradi tega nevarnost epidemij velika, nameravajo prekiniti z iskanjem pogrešanih oseb in umakniti ruševine direktno z bagri. Delo je kot omenjeno otežkočeno, ker morajo reševalci stran od hiš, ko se zemlje trese. V vasi Amatrice išče pogrešance in je aktivnih kakih petsto reševalcev. Območje preletava kakih 25 helikopterjev, ki prevažajo reševalne ekipe v bolj oddaljene zaselke.
»Na območju občine Amatrice je kakih 64 zaselkov s 5 ali 10 hišami, kamor reševalci včeraj dopoldne še sploh niso prišli, saj plazovi onemogočajo vožnjo po cestah,« pravi Cotič. Po besedah našega sogovornika so se stare hiše sesule, »ker so grajene iz rečnih kamnov skoraj na suho«, kar pa ne velja za številne nove stavbe, ki so se sesedle vase.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava