Petek, 19 april 2024
Iskanje

Trst bo pomagal vasi Amatrice

27. avg. 2016 | 20:19
Dark Theme

Pri obnovi od hudega potresa razdejane vasi Amatrice bo sodeloval tudi Trst. Tržaška občinska uprava bo namenila »precejšnjo« vsoto denarja za obnovo hiše, cerkve ali kakšnega drugega poslopja, ki ga bo določila lokalna občinska uprava. O tem bo odločal tržaški občinski svet, ki se bo v ta namen izredno sestal v prihodnjih dneh. Občinska uprava je in bo poskrbela še za druge pobude, med glavnimi pa je ta, da bo v Amatrice poslala tehnika za pomoč pri analizi škode na poslopjih, cestah, mostovih idr., in lokalnega policista za pomoč pri urejanju prometa.
Vest je posredoval podžupan Pierpaolo Roberti na tiskovni konferenci. Roberti se je uvodoma zahvalil 6 članom skupine občinske civilne zaščite, ki so že na dan potresa (prvi uničujoči sunek je bil v sredo ob 3.36) odpotovali prej v Palmanovo, kjer so se pridružili članom deželne civilne zaščite, in nato proti Amatriceju, kjer so začeli delati po 12-urnem potovanju. Skupino, ki se ji je kmalu pridružil sedmi prostovoljec, bo danes ali jutri nadomestila druga skupina. Podžupan se je nato zahvalil vsem Tržačanom, ki so številčno skušali pomagati. Roberti je v tem okviru spomnil, da je državna civilna zaščita prepovedala pomoč v obliki oblek, hrane idr.
Roberti je razložil, da je občinska uprava vzpostavila »poseben« stik z Amatricejem. To je bilo po eni strani najbolj prizadeto naselje (več kot 200 mrtvih), po drugi pa je bila v njem nameščena tržaška skupina prostovoljcev, je razložil podžupan, ki je govoril neposredno z lokalnim županom Sergiom Pirozzijem. Ta je govoril o najnujnejših potrebah za krajane in izrazil prepričanje, da v Amatriceju ni več kaj rešiti. Edina rešitev je v tem, je dejal, da se poruši, kar je še ostalo pokonci, in na novo zgradi mesto Amatrice.
Sicer je združenje italijanskih občin ANCI opozorilo na potrebo po statični analizi poslopij, ki še stojijo. Občina Amatrice in druge vasi tega same ne zmorejo, zato je ANCI pozval občine, naj pomagajo s svojimi tehniki (inženirji itd.), da se skuša vsaj rešiti vaška jedra. Ravno tako je ANCI pozval občine, da priskočijo na pomoč z osebjem lokalne policije, ker je potrebno urejati promet na poškodovanih cestah in še posebej zagotavljati prehod rešilcev, vozil gasilcev itd. Občina Trst bo poslala v Lacij enega izvedenca za stavbe in enega lokalnega policista, ki bosta seveda prostovoljca, je napovedal Roberti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava