Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

September ima še kakšen adut v rokavu

19. sep. 2016 | 10:46
Dark Theme

Dober dan, jesen. V četrtek, natanko ob 14.01 po srednjeevropskem času, se pravi ob 16.01 pri nas, bo sonce točno nad ekvatorjem in bo začelo zapuščati severno poloblo. Pri nas se bo z jesenskim enakonočjem uradno začela astronomska jesen, na južni polobli pa astronomska pomlad.
Vreme je letos le za nekaj dni prehitelo astronomsko dogajanje. Če so bile razmere v prvi polovici meseca septembra še povsem poletne in zato neskladne s koledarskim dogajanjem, nas je minulo poslabšanje, ki se počasi zaključuje, po pričakovanjih uvedlo v občutno drugačno vzdušje in nas je popeljalo na trdna tla. Sprememba je bila precejšnja, niti ne zaradi sedanje vremenske slike, kolikor zaradi pretekle, polne presežkov. Ne smemo pozabiti, da je bil september doslej med najtoplejšimi, če že ne najtoplejši v zadnjih petdesetih letih in da je bilo v tem obdobju, vključno z zadnjimi dnevi avgusta, največ sončnega vremena v iztekajočem poletju.  
Atlantski ciklon s solidno vremensko fronto, ki se je več dni zadrževal v naši neposredni bližini, je prinesel poslabšanje s padavinami in ohladitvijo. Razlike pa so bile, kot smo pričakovali, zlasti glede količine padavin, iz kraja v kraj velike. Tako je v južnejših predelih tržaške pokrajine po podatkih deželne meteorološke opazovalnice od petka (ponekod že od četrtka) do nedelje v glavnem padlo več kot 30 litrov dežja na kvadratni meter, na Kraški planoti od 60 litrov v Zgoniku do 100 litrov v Briščikih, v Koprivi pa okrog 110 litrov. Vremenska slika je bila ob veliki nestanovitnosti zelo dinamična in se je marsikje naglo spreminjala. Za ta čas toplo morje, ki ima trenutno nekaj več kot 23 stopinj Celzija in naglo pritekanje vlažnega zraka sta bila med vzroki za nastajanje močnejših krajevnih pojavov, med drugim tudi za morske vrtince ob tržaški in portoroški obali. Zaradi velike nestanovitnosti je bila jakost padavin mestoma velika in so bile količine v kratkem času ponekod velike.
Padle so tudi temperature. V Boljuncu je, denimo, povprečna 24-urna dnevna temperatura od preteklega ponedeljka padla za več kot 7 stopinj Celzija, od 25,6 stopinje Celzija do včerajšnjih 18,3 stopinje Celzija. Ozračje se je v višjih slojih v povprečju ohladilo za okrog 5 stopinj Celzija. Radiosonda iz Rivolta, ki je v preteklem tednu na višini 1500 metrov beležila temperature okrog +15 stopinj Celzija, je danes opolnoči na isti višini namerila +9,8 stopinje Celzija in ničto izotermo na višini 2761 metrov. Temperatura se je povrnila v dolgoletno normalnost, najvišji sloji pa so celo nekoliko hladnejši.
Poslabšanje bo nedvomno pustilo svoje posledice in stvari ne bodo več take kot doslej. Toda september ima v rokavu še kakšen adut. Vremenskih zadoščenj v nadaljevanju meseca ne bo manjkalo, bodo pa nekoliko manj pogosta in temperatura se ne bo več dvigovala do dosedanjih izrednih vrednosti. Do presečenja bi lahko prišlo zlasti zadnji teden v mesecu.
Vpliv ciklonskega območja z vlažnim atlantskim zrakom, ki bo odslej vse bolj oddaljen od naših krajev, bo iz dneva v dan manjši, toda bo šlo zaradi njegove počasnosti, za postopno spremembo. Danes se bo proti nam od severovzhoda še vračal vlažen zrak z oblačnostjo, mestoma lahko še pade nekaj kapelj dežja. Čez dan bo več spremenljivosti, ne gre izključiti da se bo ponekod prikazal tudi kakšen sončni žarek.
Jutri in v sredo bo postopno več jasnine z občasno spremenljivostjo. Mestoma bodo lahko zlasti v popoldanskih urah nastale posamezne krajevne plohe ali nevihte, ki bodo manj verjetne ob morju. V sredo bo proti nam začel pritekati nekoliko hladnejši zrak. Zapihala bo šibka do zmerna burja. V četrtek kaže na podobno vreme, burja bo oslabela. Konec tedna bo, kot kaže po zdajšnjih izgledih, precej sončen z občasno spremenljivostjo. Nato se obeta nova okrepitev anticiklona, ki bi nam moral zadnji teden v mesecu zagotoviti, če sodimo po zdajšnjih izgledih, nekajdnevno ali večdnevno obdobje s stanovitnim in povečini sončnim ter toplejšim vremenom.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava