Petek, 19 april 2024
Iskanje

»V manjšini se na spremembe odzivamo počasi«

21. okt. 2016 | 17:48
Dark Theme

Sara Brezigar je pred kratkim postala predsednica Slovenskega raziskovalnega inštituta-SLORI. V pogovoru za Primorski dnevnik je razkrila načrte inštituta, njegovo vlogo v slovenski manjšini in tudi odnose z našo politiko.
Na vprašanje, ali je SLORI še potreben za slovensko manjšino je takole odgovorila: »Vprašanje ni, ali je SLORI še potreben za slovensko manjšino. Vprašanje je, ali je bil kdaj bolj potreben kot zdaj. Živimo v času velikih sprememb. Soočamo se s povečanimi migracijskimi tokovi, ki odpirajo številna vprašanja sobivanja in postavljajo na preizkušnjo naše vrednote.« Evropski integracijski tokovi so po njeni oceni radikalno spremenili naše okolje in izzive, s katerimi se soočamo.
»Mi pa se na te spremembe odzivamo zelo počasi in zelo medlo. In to v svetu, kjer zmagujejo hitri in prilagodljivi,« je prepričana predsednica. »SLORI ni institucionalno vpet v sistem odločanja manjšine. Zato tega avtomatičnega prehoda od strokovnih podlag do političnega odločanja ni. SLORI mora svoje strokovne podlage »tržno« promovirati, če želi, da jih politika upošteva,« je v intervjuju podčrtala Sara Brezigar.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava