Sreda, 17 april 2024
Iskanje

»Zahodni Balkan, tvoje mesto je v Evropi«

11. jul. 2017 | 20:40
Dark Theme

»Dragi državljani zahodnega Balkana, vaše mesto je v Evropi.« To je sporočilo, ki ga mora po besedah italijanskega zunanjega ministra Angelina Alfana dati evropski vrh, ki bo v Trstu 12. julija. Alfano je v Trst prišel že danes, 11. julija, kjer je pozno popoldne v palači prefekture na tiskovni konferenci orisal vrh in njegov pomen, ki je po ministrovih besedah zelo velik, Italija pa je za sedež tega vrha izbrala Trst zaradi njegove zgodovine, zemljepisne lege in tudi zaradi usode tukajšnje skupnosti, ki je do te dimenzije vedno pokazala odprtost.
V Trstu se bodo sestali predsedniki držav in vlad 13 držav Evropske unije in zahodnega Balkana, med temi italijanski premier Paolo Gentiloni, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se bodo sestali tudi na tristranskem srečanju, pa tudi slovenski premier Miro Cerar. Poleg njih se bodo srečali še ministri za zunanje zadeve, gospodarski razvoj in transport, predstavniki Evropske komisije (med temi komisarka za promet Violeta Bulc) ter vrste drugih institucij, ob robu pa bodo potekali še gospodarski forum za medsebojno spoznavanje malih in srednjih podjetij, seminar o boju proti korupciji, mladinski forum ter forum o dialogu s civilno službo, ob tej priložnosti bo zaživela tudi stalna trgovinska zbornica zahodnega Balkana.
Tržaški vrh o zahodnem Balkanu predstavlja po Alfanovih besedah prvenstveni cilj italijanske zunanje politike v letošnjem letu, prav zaradi vere, ki jo Italija ima v Evropo ter njene zavesti o pomenu zahodnega Balkana. Italija je namreč zaradi poznavanja regije in ugleda, ki ga uživa v državah zahodnega Balkana, privilegirana sogovornica le-teh, pogosto je njihov glavni oz. drugi največji gospodarski partner. Zato želi potrditi svojo referenčno vlogo ter pridobiti na vplivu in prispevati k rasti nacionalnega ugleda, je dejal minister.
Na tržaškem vrhu bo govor o gradnji pravne države, demokratičnih standardih, boju proti korupciji, terorizmu in organiziranemu kriminalu, usklajevanju z evropskimi standardi in varnosti, predvsem pa bodo sodelujoči dali zeleno luč za uresničitev paketa projektov na področju transporta in energetike v vrednosti 200 milijonov evrov, ki bo balkanskim državam omogočil boljši položaj v evropskem okviru. Obenem bodo tudi podpisali sporazum o ustanovitvi skupnosti za transport.
Med razpravo, ki je sledila njegovemu nastopu, je minister Alfano odgovarjal tudi na nekaj novinarskih vprašanj, med drugim tudi o oceni arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško ter hrvaškega zadržanja o tem vprašanju. Glede tega je italijanski zunanji minister poudaril, da je Italija vedno spodbujala obe strani k dialogu, za kar si bo prizadevala tudi v prihodnje. Ni pa želel neposredno komentirati odločitve komisije Državnega zbora Republike Slovenije za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami, ki je v zvezi z vprašanjem migrantov slovenski vladi predlagala takojšnje preventivne ukrepe na meji z Italijo s postavitvijo vsaj panelne ograje. Je pa pri tem poudaril, da Italija rešuje življenja, jemlje prstne odtise za zagotovitev varnosti, poleg tega tudi rešuje schengenski sporazum in Evropo s tem, da čim bolje nadzoruje svoje meje s sosednjimi državami.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava