Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

S polno paro naprej

17. jul. 2017 | 10:54
Dark Theme

Pričakovana petkova osvežitev je bila nova manjša prelomnica v tekočem poletju, njeni pozitivni učinki se bodo v glavnem zavlekli še nekaj dni. Predvsem moramo omeniti občutno ohladitev morja. Še do pred nekaj dnevi je v Tržaškem zalivu morje imelo okrog 25 stopinj Celzija, ARSO je celo poročal o 28 in več stopinjah Celzija. Trenutno ima morje ob pomolu bratov Bandiera v Trstu, dva metra pod vodno gladino, le 20,5 stopinje Celzija, na Debelem rtiču 22,8 stopinje Celzija, v Piranu pa 23,7 stopinje Celzija. Gre za posledice dokaj močne burje, ki je zgornje toplejše morske plasti premešala z globljimi hladnejšimi. Morje bo zato v prihodnjih dneh, podobno kot v začetku poletja, prijetno hladilo obalo in njeno ožje zaledje.
V preteklih dneh smo v Trstu namerili najmočnejši sunek vetra v tekočem mesecu in najnižjo nočno temperaturo. Deželna meteorološka opazovalnica je na pomolu bratov Bandiera ob sicer prevladujoči burji, ki je dosegala hitrost okrog 80 km/h, namerila med sobotno popoldansko nevihto zelo močan sunek severozahodnika 99 km/h. Zapihal je močan severni veter, temperatura pa se je v eni uri spustila za več kot 5 stopinj Celzija. V tržaškem narečju nekateri temu pravijo »neverin«. Najnižja nočna temperatura pa se je v Trstu v petek spustila do 19 stopinj Celzija, kar se je zadnjič zgodilo ob koncu junija.
Ozračje se je ob severovzhodni advekciji občutno ohladilo tudi v višjih slojih. Radiosonda iz Rivolta je včeraj opoldne na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila najnižjo temperaturo 10,2 stopinje Celzija, kar je za približno 3 stopinje Celzija manj od dolgoletnega povprečja. Nadaljujejo se torej precejšnja temperaturna nihanja, med drugim tudi v dokaj urejenem sosledju. V zadnjih tednih so se pozitivni in negativni vali vrstili približno vsakih deset dni. Podobni pa so bili tudi temperaturni ekstremi. Ob otoplitvah se je temperatura na višini 1500 metrov v prostem ozračju dotaknila 20 stopinj Celzija, ob ohladitvah pa se je spuščala do okrog 10 stopinj Celzija.
Pred nami je nov pozitivni val. Gre za okrepitev subtropskega anticiklona, ki bo, kot kaže, vztrajal do prvih dni v prihodnjem tednu. Poletje se bo prihodnjih dneh nadaljevalo s polno paro. Suh in dokaj vroč zrak nam bo zagotovil sončno vreme, možnost nastajanja popoldanskih vročinskih neviht bo skromna, delno se bo povečala v drugi polovici tedna zlasti v goratem svetu. Iz dneva v dan bo topleje.
Na višini 1500 metrov v prostem ozračju proti koncu tedna znova pričakujemo temperature okrog 20 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo postopno spet okrog 30 stopinj Celzija, v drugi polovici tedna zlasti na Goriškem do okrog 32 ali 33 stopinj Celzija. Nekoliko manj vroče bo ob morju, kjer bo čez dan pihal šibak morski veter, ki bo hladil obalo. Razmeroma sveže in prijetne bodo zlasti v prvi polovici tedna tudi noči. Toplotna obremenitev pa se bo nato proti koncu tedna spet povečala in bo vroče ter mestoma tudi soparno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava