Petek, 26 april 2024
Iskanje

Čim prej obravnavati uvajanje slovenščine v italijanske šole

4. sep. 2017 | 15:36
Dark Theme

Italijansko ministrstvo za šolstvo namerava v čim krajšem času obravnavati vprašanje uvajanja slovenščine kot drugega jezika v italijanske šole, pa tudi vprašanje sodelovanja z univerzo na področju usposabljanja novih učiteljev in profesorjev. To je italijanska ministrica za šolstvo Valeria Fedeli med drugim dejala na današnjem (4. septembra) slavnostnem odprtju 52. jesenskega seminarja za slovenske šolnike v Italiji, ki je dopoldne potekalo v Kulturnem domu v Trstu. Bilo je to prvič, da se je seminarja, ki ga v okviru mednarodnih dogovorov tradicionalno ponuja ministrstvo za izobraževanje Republike Slovenije, organizira pa Zavod Republike Slovenije za šolstvo, udeležila najvišja predstavnica italijanskega šolskega ministrstva, za kar je vladalo tudi veliko zanimanje novinarjev.
Ministrica Fedelijeva je v svojem nastopu med drugim slovensko šolo v Italiji označila za zgled in primer dobre prakse za celoten italijanski sistem, saj vrednoti različnosti ter je primer integracije in družba, ki vključuje, je tudi pravičnejša, je dejala ministrica in opozorila, da slovenske šole obiskuje vedno več otrok iz narodnostno mešanih ali italijanskih družin, kar je po njenih besedah znamenje radovednosti ter kulturne in miselne odprtosti. To je lahko zgled za celoten italijanski šolski sistem, kjer je treba poudariti potrebo po preseganju ovir in pregrad.
Poleg tega je ministrica še poudarila spremembe, ki so tudi slovensko šolo doletele z reformo šolskega sistema, znano pod imenom Dobra šola. Pri tem je Fedelijeva omenila nedavno zaključeni natečaj za zaposlitev novih 40 šolnikov, krepitev vzgojno-izobraževalne ponudbe in digitalizacije, možnost koriščenja posebne kartice za izobraževanje v slovenskih ustanovah ter poenostavitev postopkov za priznanje študijskih naslovov iz Slovenije za poučevanje na slovenskih šolah v Italiji. Vsekakor, je dejala Fedelijeva, sta tako ministrstvo kot ministrica ob boku slovenski šoli, ki lahko računa nanju.
Drugače je na odprtju seminarja navzoče uvodoma pozdravil vodja Urada za slovenske šole pri Deželnem šolskem uradu Igor Giacomini, ki je poudaril tako nekatere dosežke, kot npr. že omenjeni zaključeni natečaj za zaposlitev šolnikov, kot nekatera odprta vprašanja, kot npr. težave z učbeniki in digitalizacijo, potrebo po dokončni ureditvi začetnega izobraževanja šolnikov ter potrebo po sodelovanju med šolskimi ustanovami, univerzami in deželno upravo Furlanije Julijske krajine, prav tako je opozoril na pomanjkanje ravnateljev in zlasti upravnih vodij šol. Spregovorili so še državni sekretar pri slovenskem ministrstvu za izobraževanje Tomaž Boh (ki je ob pomenu seminarja in vloge šolnikov opozoril tudi na sodelovanje med Slovenijo in Italijo na znanstvenem in raziskovalnem področju), direktor ZRSŠ Vinko Logaj in predsednica deželne vlade FJK Debora Serracchiani, ki je ob tej priložnosti tudi voščila pisatelju Borisu Pahorju ob nedavnem 104. rojstnem dnevu, pri čemer je dejala, da je Pahor razumel, kako sta jezik in šola temeljnega pomena za ohranitev majhne skupnosti.
Pred slavnostnim odprtjem seminarja je potekalo tudi plenarno predavanje na temo Preveč barv v mojih mislih, ki ga je imel direktor Inštituta Jožefa Stefana iz Ljubljane Jadran Lenarčič. Predavatelj je v svojem nastopu poudaril pomen ustvarjalnosti, ki zanj pomeni prinesti v obstoj nekaj, kar še ne obstaja, ter stremeti k idealni stvaritvi. Ustvarjalnost je evolucija, pri kateri ne gre brez poskusov in napak, pri čemer je treba razmišljati s srcem, saj ustvarjalnost temelji na srcu, ustvarjalna družba pa je tudi svobodnejša, učinkovitejša in bolj uspešna, je prepričan Lenarčič.
Po dopoldanskem plenarnem predavanju in slavnostnem odprtju se je jesenski seminar za šolnike nadaljeval popoldne v prostorih Večstopenjske šole pri Sv. Jakobu, kjer so svoje izkušnje predstavili t.i. Osimo štipendisti, ki so se za dobo enega leta izpopolnjevali v Sloveniji. 5. in 6. septembra pa bodo na Tržaškem in Goriškem potekala predavanja in delavnice za vzgojiteljice v otroških vrtcih, osnovnošolske učitelje in nižješolske profesorje, od 18. do 21. septembra pa bodo predavanja in delavnice za profesorje višjih srednjih šol.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava