Zadišalo bo po indijanskem poletju

Nekajdnevna muhava vremenska slika, nato lep jesenski višek (Piše Darko Bradassi)

A

ponedeljek, 9. oktobra 2017 | 10:56

Nad Sredozemljem se zadržuje obsežen anticiklon, nad evropskim severom pa nastajajo globoka ciklonska območja

Vremenska slika bo v prihodnjih dneh v glavnem umirjena, kar pa še ne pomeni, da ne bo tudi malce muhava in otožna. Šlo bo za upočasnjeno jesensko sliko ob precej vlažnem in razmeroma svežem zraku, dokaj pogosti zmerni oblačnosti in ponekod verjetno tudi kakšni občasni kaplji dežja. Sonca do vključno četrtka ali petka ne bo ravno veliko. Najprijetnejši pa bo, kot kaže, ravno konec tedna. Tekoči teden se bo namreč zaključil z lepim jesenskim viškom. Morda bi lahko celo omenili, sicer le za krajši čas, t.i. »indijansko poletje«, po starem slovenskem izrazu »babje leto« ali »babje poletje«. Gre za obdobje toplejšega sončnega vremena v jeseni. Po njem bo zadišalo v soboto in nedeljo, nato se bo verjetno zavleklo še za kakšen dan.
Kljub navidezni umirjenosti, je vremenska slika okrog nas vse prej kot statična. Nad evropskim severom nastajajo obsežna in globoka ciklonska območja s hladnim in nestanovitnim zrakom, nad južnimi vzporedniki pa je obsežno anticiklonsko območje s toplim in suhim zrakom. Od časa do časa se hladne višinske doline spuščajo proti Sredozemlju. Obsežno območje vlažnega in za ta čas mrzlega zraka se trenutno zadržuje nad Balkanom in obrobno sega do naših krajev. Proti nam pa v nižjih zračnih slojih priteka od zahoda bolj vlažen zrak.
Od danes do vključno četrtka bo prevladovalo delno jasno do zmerno oblačno vreme z občasno večjo spremenljivostjo. Mestoma bo lahko padlo nekaj kapelj dežja, lahko bo nastala tudi kakšna manjša krajevna ploha. Možnost je nekoliko večja v nocojšnjih urah in jutri. Pihali bodo šibki južni vetrovi. Noči bodo razmeroma sveže, čez dan pa se bo živo srebro vzpenjalo do okrog 20 stopinj Celzija.
V petek se bo od jugozahoda začel vzpenjati proti severnemu Sredozemlju in deloma srednjeevropskim državam anticiklonski greben s postopno vse toplejšim zrakom. V soboto in nedeljo bo, kot kaže, solidno zaobjel naše območje. Temperatura na višini 1500 metrov v prostem ozračju se bo po zdajšnjih izgledih ob koncu tedna povzpela do okrog 13 stopinj Celzija, kar se ni več zgodilo od prve polovice letošnjega septembra in kar bi sodilo v normalnost ob koncu avgusta. Vremenska slika se bo torej prehodno v višjih slojih povrnila za poldrugi mesec nazaj. Seveda pa so se od avgusta razmere povsem spremenile. Sončno žarčenje je trenutno že dokaj skromno, dnevna svetloba vse krajša, ohladili pa so se tudi zemeljska tla in morje. Vseeno pa bo advekcija subtropskega zraka zadostna, da bo konec tedna v glavnem sončen in prijetno topel. Najvišje dnevne temperature se bodo povzpele do okrog 23 ali 24 stopinj Celzija, ponekod bomo morda za krajši čas namerili še kakšno stopinjo Celzija več. Obeta se torej v primerjavi z minulim dogajanjem kar precejšnja in občutna otoplitev. Radiosonda iz Rivolta je, denimo, v preteklih dneh na višini 1500 metrov v prostem ozračju pogosto beležila temperature okrog 5 stopinj Celzija, ozračje je bilo pogosto hladnejše od dolgoletnega povprečja. Danes opolnoči je na isti višini namerila +6,6 stopinje Celzija, ničta izoterma pa je bila na višini 2542 metrov. Ozračje se bo torej ob koncu tedna v povprečju segrelo za kakih 6 do 8 stopinj Celzija in bo ob sončnem vremenu prijetno toplo.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Ko bi Marjan Šarec podprl SSk ...

Na Južnem Tirolskem polemike po obisku avstrijskega kanclerja Kurza

18. septembra 2018 | 06:25

»Zlata pravila« pri nabiranju in uživanju gob

V septembru in oktobru je navadno največ zastrupitev z gobami

17. septembra 2018 | 16:10

Vstop v jesen bo občuten, nadaljevanje pa izrazito

Dogajanje v prvem jesenskem tednu bo, kot kaže, zelo različno od zdajšnjega

17. septembra 2018 | 12:46

Poletje se poslavlja s subtropskim zrakom

Zadnji poletni teden bo primeren za na morje, pa tudi povečini za izlete v gore

17. septembra 2018 | 10:31

Italijani v težavah zaradi slovenščine

Problemi italijanskih študentov na zasebni univerzi Alma Mater Europaea

16. septembra 2018 | 15:06

Dars zapira hitro cesto med Nanosom in Vipavo

Med 7. in 21. oktobrom bo nato sledila še zapora v smeri Nove Gorice

16. septembra 2018 | 10:02

Primorci smo vedno bili uporni

Slavnostni govornik na proslavi ob 71. obletnici priključitve Primorski matični domovini je bil Tržačan Dušan Jelinčič

15. septembra 2018 | 17:46