»Manjšinski popravki« konvencije RAI

Sedaj se bosta o pogodbi morali izreči še vlada in parlamentarna nadzorna komisija

A

torek, 31. oktobra 2017 | 19:56

Antena RAI

Podtajnik na ministrstvu za gospodarski razvoj Antonello Giacomelli je posredoval poslanki Tamari Blažina tisti del teksta servisne pogodbe med Rai in predsedstvom vlade, ki zadeva narodne in jezikovne manjšine. V zadnjem obdobju se je namreč slovenska poslanka skupaj s kolegico Gianno Malisani iz Vidma nekajkrat srečala s podtajnikom, ki je v tem času sledil pripravi pogodbe; z njim se je istočasno soočal tudi deželni odbornik Torrenti.
Kot znano je s pogodbo tesno povezana tudi prihodnost deželnega sedeža Rai za FJK in njenega slovenskega sedeža. Po delni reformi iz leta 2015 se je namreč pri odgovornih vladnih predstavnikih utrjevalo prepričanje, da bi morala pogodba vsebovati tudi vse obstoječe konvencije za deželi Furlanija Julijska krajina in Dolina Aosta ter za avtonomni pokrajini Bocen in Trento. Zagotavljali so sicer, da se z vsebinskega in finančnega vidika ne bo nič spremenilo. Vsa zadeva se je kljub temu precej zavlekla, saj je bila konvencija za FJK že nekajkrat podaljšana. Stvari so se še dodatno zapletle z mnenjem nadzorne parlamentarne komisije v zvezi s prvotnim dekretom z dne 10. marca letos za dodelitev koncesije. Poleg že prisotnih manjšin so namreč predlagali, da mora Rai uvesti radijske in televizijske programe za vse manjšine, ki so zaščitene po zakonu 482/1999 brez razlike. Besedilo, ki je bil vključeno v pogodbo pa razlikuje med manjšinami, ki imajo že svoje radijske in televizijske programe, in ostalimi. Za prve se obnovijo konvencije v teku treh mesecev, za druge pa mora Rai v teku šestih mesecev pripraviti specifične projekte. Upoštevani so bili torej predlogi, ki jih je posredovala poslanka Tamara Blažina.
Sedaj se bosta o pogodbi morali izreči še vlada in parlamentarna nadzorna komisija, nato pa bo na vrsti konvencija. Poslanka Blažina je izrazila zadovoljstvo, da bo prišlo do ponovne konvencije in »ker se mora to urediti v roku treh mesecev, se pravi še v tej zakonodajni dobi. Glede na prvotne napovedi, da ne bo več konvencij in da se bodo ta vprašanje reševale le v okviru servisne pogodbe z Raiem, se mi to zdi zelo pozitiven rezultat, prav tako pa je pozitivno, da se ob priznanju drugih jezikovnih skupnosti ne okrne ali zavrže tega, kar priznane manjšine že imajo. Pozitivno je tudi, da bi morala po novem konvencija trajati pet let,« je povedala in dodala, da bo postopku še naprej sledila z vso pozornostjo.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Staro mestno jedro Tolmina brez avtomobilov

Za dodaten mestni utrip bodo poskrbele prireditve »na placu«

19. septembra 2018 | 10:17

Najlepša v Italiji je ...

Tekmovanje Miss Italia se je zaključilo ponoči v Milanu

18. septembra 2018 | 09:42

Ko bi Marjan Šarec podprl SSk ...

Na Južnem Tirolskem polemike po obisku avstrijskega kanclerja Kurza

18. septembra 2018 | 06:25

»Zlata pravila« pri nabiranju in uživanju gob

V septembru in oktobru je navadno največ zastrupitev z gobami

17. septembra 2018 | 16:10

Vstop v jesen bo občuten, nadaljevanje pa izrazito

Dogajanje v prvem jesenskem tednu bo, kot kaže, zelo različno od zdajšnjega

17. septembra 2018 | 12:46

Poletje se poslavlja s subtropskim zrakom

Zadnji poletni teden bo primeren za na morje, pa tudi povečini za izlete v gore

17. septembra 2018 | 10:31

Italijani v težavah zaradi slovenščine

Problemi italijanskih študentov na zasebni univerzi Alma Mater Europaea

16. septembra 2018 | 15:06