Petek, 19 april 2024
Iskanje

V gorah zimska pravljica, in kakšna!

6. nov. 2017 | 10:40
Dark Theme

Če bi sodili prihajajočo zimsko sezono po zdajšnjem dogajanju, bi lahko bili veliki optimisti. Gore je namreč dodobra pobelil sneg, snežilo pa bo tudi v prihodnjih urah in, kot kaže, vsaj občasno tudi v prihodnjih dneh. Trenutno so razmere v gorah povsem zimske. Toda glede na vremensko dogajanje v zadnjih tednih in mesecih, v katerem so se predvsem v gorskem svetu zvrstili številni vremenski preobrati in ekstremi, je treba tokratno dogajanje iz previdnosti vsaj zaenkrat vzeti le kot epizodo, pa čeprav, kot kaže, ne bo ravno kratkotrajna. Verjetno se spomnite, da je v letošnji jeseni v gorah snežilo že nekajkrat, vsakič pa so sledile nagle in izrazite otoplitve. Trenutno kaže, da je zalogaj mrzlega zraka bistveno večji in da občutnejših otoplitev v bližnji prihodnosti ne bo.
Do začetka meteorološke zime manjka še slab mesec, do začetka astronomske zime skoraj dva, toda razmere v gorah občutno prehitevajo čase. V gorskem svetu je ponoči zapadlo več centimetrov snega, ponekod kar več decimetrov. Povsod pa še sneži, povečini tudi občutno in bodo padavine ponehale šele jutri. Nabralo se bo še vsaj 10 do 20 centimetrov snega, mestoma lahko tudi več. Manjše občasne padavine bodo nato možne tudi v nadaljevanju tedna, na novo občutnejše poslabšanje v zimskem slogu pa kaže od nedelje. Vseskozi bo za ta čas razmeroma hladno.
ARSO je davi poročal, da je ponoči na Kaninu zapadlo 50 centimetrov snega, na Kredarici 25, na Voglu 13 in na Vršiču 12 cm snega. Dodobra pobeljeni s snegom so tudi vsi deželni vrhovi ter sosednji Dolomiti. Meja sneženja je bila povečini nad okrog 800 do 1000 metrov nadmorske višine.
Vremenska slika je bila v naši deželi do zadnjih ur povsem razpolovljena. Nad južnimi predeli se je zadrževal vzhodni del globoke višinske doline, ki sega do severnoafriških predelov, nad gora timi predeli pa hladnejši del ciklona. Temperaturne razlike so bile velike, različna je bila tudi porazdelitev padavin. Ob morju in v nižinah je ob okrepljenih južnih vetrovih prevladovalo za ta čas toplo jesensko vreme z manj pogostimi padavinami, v gorah pa so bile, ob dotoku mrzlega severnega zraka, razmere povsem drugačne in se je živo srebro povečini zadrževalo pod lediščem ob močnejših padavinah. Ciklon se bo v prihodnjih urah odcepil od izrazite višinske doline in bo avtonomno nadaljeval svojo pot, hladnejši zrak bo od severovzhoda dosegel tudi ostale predele. Zapihala bo zmerna do močna burja. Hladneje bo, toda v nižinah ne bomo beležili ravno zimskih temperatur, čeprav bo burja povečevala občutek mraza.
Danes se bo v glavnem nadaljevalo oblačno vreme z občasnimi padavinami, meja sneženja bo na nadmorski višini 800-1000 metrov. V prihodnjih urah bodo padavine postopno oslabele in ponekod prehodno ponehale. Pihala bo zmerna do močna burja, ki bo v Tržaškem zalivu v sunkih lahko dosegala hitrost okrog 100 km/h.
Jutri se bo nadaljevalo podobno vreme, padavine bodo pogostejše v gorah. Čez dan bodo v južnejših predelih postopno ponehale in se bo vreme delno izboljšalo. Meja sneženja se ne bo bistveno spremenila. Pihala bo zmerna do močna burja. Za ta čas bo razmeroma hladno.
V sredo in četrtek bo prevladovalo spremenljivo oblačno vreme, občasno bo pihala zmerna burja. Za ta čas bo hladno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava