Petek, 19 april 2024
Iskanje

»Hyvää huomenta«: prišel je arktični zrak!

13. nov. 2017 | 10:11
Dark Theme

Prebudili smo se v tako jutro kot malokdaj v novembru. Vremensko dogajanje je namreč bilo večji del noči in bo tudi v prihodnjih urah nenavadno burno. Pojavljale so se močne padavine in nevihte z bliskanjem in grmenjem, piha močna burja, temperatura pa se je spustila do zimskih vrednosti. Meja sneženja je tik naših krajev. O sneženju v tržaški pokrajini poročajo, denimo, iz Gročane, kjer je tanjša bela odeja že zjutraj prekrila pokrajino, sneg ali dež mešan s snegom pa se ob močnejši jakosti padavin pojavlja tudi ponekod drugod po Kraški planoti in tudi v nekaterih višjih predelih Trsta. Močno sneži pa tudi v gorskem svetu, kjer se je že itak bogata snežna odeja v zadnjih urah še občutno povečala, v Reziji in v višjih predelih Benečije. Padavine bodo v prihodnjih urah postopno slabele, dokončno pa bodo ponehale v popoldanskih ali večernih urah. Burja se bo okrepila, temperatura pa se bo mestoma lahko še spustila za nekaj desetnik stopinje.
»Hyvää huomenta« nam je v finščini zaželel dobro jutro arktični zrak. Gre namreč za pričakovano izrazito hladno vremensko fronto, ki je nastala nad Skandinavskim polotokom in je v nočnih urah dosegla naše kraje. Mrzel zrak je, kot se pogosto dogaja ob izrazitejših zimskih poslabšanjih, obšel Alpe tudi na zahodu, zato je nad severnimi italijanskimi predeli nastal globok prizemni ciklon. Da bo šlo za turbulentno dogajanje, je bilo očitno tudi po sinočnjem naglem in globokem spustu zračnega tlaka, ki je padel do 992 hektopaskalov, najnižje v tekočem letu. Zadnjič smo beležili tako nizek zračni tlak v začetku marca 2016.
Temperatura se je ponoči spustila za okrog 10 stopinj Celzija. Ohladitev je bila nagla in izrazita. Malo po polnoči smo ob brezvetrju ali šibkih krajevnih vetrovih beležili temperature okrog 14 stopinj Celzija, trenutno pa se povečini gibljejo okrog +4 stopinj Celzija, na Kraški planoti okrog +2 stopinj Celzija, na Gročani malo nad ničlo. Občutek mraza pa povečuje močna burja. Indeks wind-chill, ki nam pove, kolikšen je mraz, ki ga dejansko občutimo ob nizkih temperaturah in močnem vetru, se je na Kraški planoti in v okolici Trsta spustil pod ničlo. Naenkrat smo se torej znašli v popolnih zimskih razmerah.
Deželna meteorološka opazovalnica je na pomolu bratov Bandiera v Trstu namerila najmočnejši sunek burje 111 km/h. V prihodnjih urah se bo burja predvidoma še nekoliko okrepila in bo nato vztrajala še nekaj dni. Padavine so bile najbolj izrazite v južnejših predelih dežele. Na Tržaškem je od včerajšnjih popoldanskih ur do današnjega jutra povečini padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter, kar je skoraj polovica mesečnega povprečja. Jakost padavin je bila ob nevihtah in krajevnih nalivih mestoma velika, kar je ponekod povzročilo nekaj težav.
Globok ciklon z mrzlim arktičnim zrakom se medtem počasi oddaljuje proti južnejšim predelom italijanskega polotoka in postopno zapušča naše kraje. Padavine bodo v prihodnjih urah postopno slabele in popoldne ali zvečer povečini ponehale. Pihala bo močna burja in bo za ta čas mrzlo.
Od jutrišnjega dne bo večji del tedna prevladovalo stanovitno vreme z delno jasnino ali zmerno oblačnostjo. Do vključno srede bo pihala zmerna do močna burja in bo za ta čas mrzlo. Od četrtka bo postopno nekoliko topleje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava