Petek, 19 april 2024
Iskanje

Prehodna prekinitev, nato repriza zimske pravljice

20. nov. 2017 | 12:12
Dark Theme

Višinska dolina s hladnim severnim zrakom je na svoji poti proti Balkanu včeraj po pričakovanjih obrobno oplazila tudi naše kraje. Poleg občasne oblačnosti je prinesla novo ohladitev. Živo srebro se je tudi na Kraški planoti in na Goriškem marsikje prvič v letošnji jeseni spustilo pod ničlo. V Zgoniku je davi deželna meteorološka opazovalnica FJK namerila -0,8 stopinje Celzija, na Proseku -2,1, v Koprivnem -0,5 in v Gradišču ob Soči -1,4 stopinje Celzija. V Špetru so namerili najnižjo nočno temperaturo -3 stopinje Celzija, na Trbižu -5,3 in na Višarjah -5,2 stopinje Celzija. Gre za povsem zimske temperature, ki bolj kot na november spominjajo na januar ali na februar.
Ohladitev je bila tokrat izrazitejša v prizemlju. V višinah se je namreč ozračje občutneje ohladilo med poslabšanjem preteklo nedeljo, ko je na višini 1500 metrov v prostem ozračju radiosonda iz Rivolta namerila -1,7 stopinje Celzija, medtem ko je danes opolnoči na isti višini namerila -0,5 stopinje Celzija. Ničta izoterma se je pretekli ponedeljek spustila do nadmorske višine 1133 metrov, danes opolnoči pa do 1420 metrov. Mrzel zrak se je tokrat mirneje sesedal, poleg tega so bila zemeljska tla že v minulih dneh razmeroma hladna.
Za višinsko dolino se nad večjim delom Evrope od jugozahoda krepi solidno anticiklonsko območje, kateremu se bo v prihodnjih dneh postopno pridružil toplejši zrak. Zlasti v drugi polovici tedna, ko se bodo naši kraji znašli na zahodnem robu anticiklona in bo zapihal jugozahodni veter, bomo beležili precej višje temperature. Šlo bo za manjšo odjugo z vlažnim zrakom, ki bo zaobjela zlasti obmorske in nižinske predele v deželi in ki se ji ne bo povsem izognil niti gorski svet. Kljub že povečini bogati snežni odeji in vztrajnemu delu zimskih operaterjev, se bo torej zimska pravljica ponekod v gorah prehodno prekinila. Temperature bodo namreč od srede v gorskem svetu povečini nad lediščem in mestoma ne gre izključiti tudi občasnega rahlega dežja. Ob morju in v nižinah bo zlasti v drugi polovici tedna prevladovalo oblačno in vlažno vreme z morebitnim občasnim rosenjem, dnevne temperature pa se bodo povzpele do okrog 14 stopinj Celzija.
Stanovitno vreme se bo, kot kaže, zaključilo ob koncu tedna, ko bo naše kraje od zahoda dosegla višinska dolina z atlantskim zrakom. Predvidoma v nedeljo bo prišlo do poslabšanja s padavinami in novo ohladitvijo. V gorah bo zlasti v drugem delu poslabšanja spet snežilo. Po tej epizodi kaže v začetku prihodnjega tedna, kar pa so zaenkrat le daljnoročni izgledi, ki še niso povsem zanesljivi, na začetek nove vremenske faze, ki bi lahko bila povsem zimsko obarvana. Šlo naj bi vzpon anticiklona na skrajni sever in za spust polarnega zraka v osrčje Evrope. Taka evolucija bi lahko pomenila za ta čas nizke temperature, novo občutno pošiljko snega v gorah in občasno morda tudi do nižjih predelov. Kot reči repriza letošnje zgodnje zimske pravljice. O tem bomo lahko podrobneje pisali v četrtkovi tiskani izdaji.
Danes in jutri bo prevladovalo jasno in za ta čas razmeroma hladno vreme. Od srede bo že nekaj več oblakov. V drugi polovici tedna bo v glavnem oblačno in vlažno, možno bo občasno krajevno rosenje. Postopno bo topleje.
Na sliki: nad večjim delom Evrope se krepi anticiklonsko območje

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava