Zima bo pritisnila, novo poslabšanje diši po snegu

Po nekajdnevni stanovitnosti občutna sprememba, piše Darko Bradassi

A

ponedeljek, 4. decembra 2017 | 10:06

Nad večjim delom Evrope se prehodno krepi anticiklonsko območje

S severnim zrakom se je ozračje v zadnjem obdobju občutno ohladilo. Od 26. novembra, torej že dober teden, vseskozi beležimo za ta čas nizke temperature, ki se povečini zadržujejo za več stopinj Celzija pod dolgoletnim povprečjem. Ničta izoterma se je spustila najnižje ravno v današnji noči, ko jo je radiosonda iz Rivolta namerila na višini 537 metrov, kar je za približno 1200 metrov nižje od dolgoletne normalnosti. Tako mrzlega zraka pri nas ni bilo več od januarja.
Temu primerne so bile tudi današnje najnižje nočne temperature. Deželna meteorološka opazovalnica FJK je edine rahlo pozitivne vrednosti namerila tik morja, medtem ko se je drugod živo srebro povsod spustilo pod ničlo. V Zgoniku je namerila najnižjo nočno temperaturo -4,8 stopinje Celzija, v Špetru -5 stopinj Celzija in v Gradišču ob Soči -2,9 stopinje Celzija. Zgovoren je podatek, ki prihaja iz Trbiža, kjer je ob snežni podlagi deželna meteorološka opazovalnica FJK namerila najnižjo temperaturo v deželi, in sicer -12,1 stopinje Celzija.
Globoka višinska dolina z arktičnim zrakom, ki je pretekli četrtek dosegla naše kraje, se umika proti vzhodu. Za njo bo obsežen anticiklon prehodno zaobjel večji del Evrope. Zagotovil nam bo nekajdnevno stanovitnost in povečini sončno vreme, postopno pa se bo nekoliko povečala vlaga.
Od danes do vključno srede bo prevladovalo sončno vreme z občasno zmerno oblačnostjo. V sredo bo ozračje postopno že nekoliko bolj zamegljeno, v četrtek pa pričakujemo več oblačnosti. Mestoma bo možno občasno rahlo rosenje. Zlasti noči bodo razmeroma mrzle, čez dan pa bo postopno nekoliko topleje. Burja bo dokončno ponehala.
V drugi polovici tedna se bo začela udejanjati nova občutna sprememba. Anticiklon se bo od četrtka vzpenjal proti Grenlandiji, nad severnimi predeli Britanskega otočja pa se bo poglabljal vlažen morski zrak polarnega izvora. Nastalo bo globoko in obsežno ciklonsko območje. Višinska dolina z zalogajem mrzlega polarnega zraka se bo spuščala proti Sredozemlju. Na vreme pri nas bo začela vplivati v petek, najhladnejši zrak pa bo dosegel naše kraje v noči na soboto ali v soboto. Prišlo bo do izrazitega poslabšanja s padavinami in ohladitvijo.
V petek bo oblačno in deževno. Možne bodo tudi posamezne nevihte. Pihali bodo okrepljeni južni vetrovi, zlasti v južnih predelih dežele bo prehodno nekoliko topleje. V gorah bo čez dan vseskozi snežilo, v nižinah pa deževalo. Količine padavin bodo precejšnje.
V noči na soboto bo zapihala burja, temperatura bo padla. Meja sneženja se bo spuščala. V drugem delu noči na soboto ali v soboto dopoldne, ko bo naše kraje dosegel najhladnejši zrak, bo po zdajšnjih izgledih, ki jih bomo lahko potrdili v četrtkovi tiskani izdaji, predvidoma snežilo do nižin.
Sledilo bo nekajdnevno obdobje z nizkimi temperaturami in spremenljivostjo, ko bodo, če sodimo po zdajšnjih izgledih, še možne občasne padavine. Skratka, zima (zaenkrat meteorološka, seveda) bo pritisnila, novo poslabšanje pa diši po snegu.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Kdo bo zmagovalec svetovnega prvenstva v nogometu 2018?

ostale novice

Skozi pekel največ 60 km/h

Ukrepi za zmanjšanje težav na avtocesti A4

11. julija 2018 | 17:06

Umrl je pod traktorjem

Delovna nesreča v vinogradu v bližini vasi Brje na Ajdovskem

11. julija 2018 | 12:08

Danes oblačno in deževno

Nastajale bodo tudi nevihte

11. julija 2018 | 11:44

Zločinska veriga Hrvaška-Slovenija-Italija

Hrvaška in slovenska policija razbila kriminalno združbo tihotapcev ljudi

11. julija 2018 | 16:30

Izvlekli posmrtne ostanke Riccarda Giganteja

Hrvaško-italijansko odkrivanje povojnih grobišč

10. julija 2018 | 20:00

Tolmin: Američan umrl, Poljak hudo poškodovan

Nesreči jadralnih padalcev

10. julija 2018 | 17:57

V Soči utonil slovaški kajakaš

Zanj je bilo usodno zagozdenelo deblo v vodi

10. julija 2018 | 17:15