Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

»Če je na tri kralje jasno, so vse leto prazne jasli«

6. jan. 2018 | 10:17
Dark Theme

Danes, 6. januarja, je praznik svetih treh kraljev. V zvezi z njim imamo Slovenci kar nekaj pregovorov in rekov. Zaključujejo se prazniki na prelomu med starim in novim letom in začenja se spet resničnost vsakdanjega življenja. Zlasti nekoč je ta praznik pomenil konec strahu pred temo in mrazom, saj se dnevi postopno že daljšajo in je iz dneva v dan več svetlobe in toplote.
Ponekod se je ohranilo koledovanje. Koledniki se preoblečejo v svete tri kralje ter s pesmijo pred hišami zbirajo denar za revnejše. V petek so jih med drugim ločeno sprejeli tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar in predsednik DZ Milan Brglez.
Na Gorenjskem so verjeli, da kokoši, ki na ta dan pojejo nekaj poprtnika (božičnga kruha), lisica ne odnese. Noči pred praznikom so nekoč rekli »svetla noč« - v spomin na zvezdo so morale biti to noč v hišah prižgane luči.
Nekaj pregovorov ali rekov, ki veljajo za današnji dan:
»Če je na tri kralje jasno, so vse leto prazne jasli.«
»Če na tri kralje na jasnem sonce vzhaja, hlapec vriska (ker bo dosti žita), volk pa piska (ker bo malo krme).«
»Če na tri kralje jasen dan bo, za dolgo zimo hrani seno.«
»O treh kraljih se dan toliko podaljša kolikor petelin zazeva ali kolikor petelin poskoči.«
»Kralji se vrnejo, zimo obrnejo.«
Danes bo povsod prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami, kar torej v ljudski modrosti pomeni, da se nam letos za letino ne bo treba bati.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava