Petek, 19 april 2024
Iskanje

Težave v Alpah zaradi obilice snega

6. jan. 2018 | 10:55
Dark Theme

Marsikje v Evropi, zlasti ponekod na alpskem območju in v srednjeevropskih državah se še naprej pojavljajo zimska neurja. Nevarnost plazov je, kot smo pisali, v Alpah velika, močno sneženje pa je med drugim odrezalo od sveta priljubljeni alpski smučarski letovišči Cervinia v Italiji in Adelboden v Švici. Cervinio sta prekrila dva metra novozapadlega snega, zaradi česar je bilo tam ujetih kakih 12.000 turistov. Mnogi odhajajo, ker sta za danes in jutri napovedane nove močne snežne padavine. Žičnice ne delujejo, saj so smučišča zaradi visokega snega in možnosti plazov prenevarna.
Podobne razmere so v Adelbodnu, kjer je morala na pomoč pri odstranjevanju posledic plazu, ki je zasul cesto do Frutigena, priskočiti celo vojska. Najhuje je, kot kaže, vendarle mimo, kajti organizatorji so vendarle uspeli zagotoviti izvedbo svetovnega pokala v smučanju, ki ravnokar poteka.
Napeto je tudi v Avstriji v Predarlskem, kjer je nevarnost plazov četrte stopnje. Tudi na Tirolskem je nevarnost plazov velika in številne ceste so zaprte.
V francoskih Alpah so smučišča med drugim zaprta v enem največjih letovišč, Val d'Isere. Tudi v Chamonixu večina žičnic ne deluje.
Tudi pri nas je v gorah obilica snega in je povečana nevarnost snežnih plazov.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava