Petek, 19 april 2024
Iskanje

Prihaja izrazita severnoafriška vremenska fronta

8. jan. 2018 | 10:38
Dark Theme

Izrazita odjuga je v preteklih dneh po pričakovanjih prinesla pogoste padavine in otoplitev. Ničta izoterma je trenutno na višini okrog 2000 metrov, temperatura se je v gorah ponoči komajda spustila pod ničlo in še to le za krajši čas in le ponekod. Na Višarjah in na Zoncolanu je deželna meteorološka opazovalnica FJK namerila najnižjo nočno temperaturo -0,1 stopinje Celzija, na Piancavallu +1,6 stopinje Celzija in na Trbižu +2,5 stopinje Celzija. Tudi drugod temperature bolj spominjajo na jesen kot na zimo.
Vremenska slika se je danes prehodno nekoliko umirila pred novim poslabšanjem, ki se bo začelo v drugem delu noči. Izrazita vremenska fronta, ki je nastala nad severnoafriškimi predeli, se pomika proti severnemu Sredozemlju in bo ponoči dosegla naše kraje. Z okrepljenimi južnimi vetrovi prinaša zelo vlažen zrak, precejšnje količne padavin in mestoma precejšnjo energijo v ozračju.
Danes bo ob morju povečini zmerno do pretežno oblačno in v glavnem suho, drugod bo lahko padlo nekaj kapelj dežja.
Ponoči se bodo začele pojavljati zmerne do močne padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okrog 1600-1800 metrov. Pihal bo okrepljen jugovzhodni veter. Možne bodo krajevne nevihte, ponekod lahko nastane tudi kakšen naliv.
Jutri se bo nadaljevalo podobno vreme. Pretežno oblačno bo z zmernimi do močnimi padavinami, zlasti ob morju bodo možni tudi vmesni premori s spremenljivim vremenom. Pihal bo okrepljen jugovzhodni veter. Mestoma bo jakost padavin precejšnja, še bodo možne krajevne nevihte. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine 1000-1300 metrov. Količine padavin bodo marsikje precejšnje ali velike, v gorah pričakujemo novo občutno pošiljko snega. Ponekod bo možen pojav peščenega dežja.
V sredo in četrtek kaže na izboljšanje in na delne razjasnitve, toda je zaenkrat evolucija še nekoliko negotova in se bomo nanjo povrnili.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava