Petek, 19 april 2024
Iskanje

Dvanajst kandidatov
za Primorca/ko leta 2017

10. jan. 2018 | 18:17
Dark Theme

KOPER - Radio Koper, Televizija Koper in dnevnik Primorske novice bodo v soboto, 20. januarja, ob 20. uri že trinajstič zapored razglasili Osebnost Primorske. Naklonjenost poslušalcev, gledalcev in bralcev treh primorskih medijev pri izbiri osebnosti, ki so na zelo različne načine pozitivno zaznamovale življenje Primorske v letu 2017 (tudi na italijanski strani nekdanje meje), so merili vseh dvanajst mesecev preteklega leta. Primorci so uspešno in odmevno akcijo, ki promovira etične in požrtvovalne posameznike v družbi, že pred leti vzeli za svojo.
Na sklepni prireditvi, ki bo v veliki dvorani Kosovelovega doma v Sežani, bodo Osebnosti Primorske podelili nagrado zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Za dobro razpoloženje bo poskrbela glasbena skupina Gedore, na odru pa se jim bodo pridružili solisti Helena Blagne, Štefica Stipančević, Gregor Ravnik in Iztok Novak Easy. Voditelja prireditve bosta novinarka in voditeljica Karin Sabadin in odgovorni urednik slovenskega programa TV Koper Matej Sukič.
Slovesnost bodo neposredno prenašali na Radiu Koper ter na spletnih straneh rtvslo.si in radiokoper.si. Posnetek prireditve si bo mogoče ogledati na Televiziji Koper dan po prireditvi, v nedeljo, 21. januarja, ob 17.30.
Za naziv Osebnost Primorske 2017 se potegujejo avtorici monografije Šavrinka Ingrid Celestina in Suzana Todorović (januar), mati in hči Nadja Velušček in Anja Medved, avtorici številnih dokumentarcev o goriškem obmejnem prostoru z novim filmom Vžgano v spomin (februar) o požigih primorskih vasi med drugo svetovno vojno, Benjamin Ličer, letalski pilot in reševalec iz zraka (marec), zgodovinarka in raziskovalka Marta Verginella (april), ki ji je Evropska komisija zaupala dva miljiona vreden raziskovalni projekt o položaju žensk na območju Slovenije in v regiji v prejšnjem stoletju, medicinska sestra Doroteja Dobrinja (maj), upokojeni zobozdravnik s »pro bono« ambulanto za socialno ogrožene prebivalce Želimir Božič (junij), gimnazijec iz Hrpelj Domen Pregeljc (julij), zmagovalec olimpijade Genius v New Yorku, tržaški Slovenec Aleksander Ipavec (avgust), avtor projekta Muzik z vseh vetrov za pribežnike iz Pakistana, načelnik Gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec (september), novinar in vsestranski ustvarjalec ter avtor Drago Mislej Mef (oktober), predstojnik Inštituta za raziskovanje krasa Tadej Slabe (november) in Romeo Volk, ljudski godec, jasličar in poznavalec našega izročila (december).
Poslušalci, gledalci in bralci treh primorskih medijev bodo za svoje izbrance lahko glasovali od sobote, 13. januarja, od 12.00, do četrtka, 18. januarja 2018 do 24.00.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava