Petek, 19 april 2024
Iskanje

Prej napad od severovzhoda, nato s severnega Atlantika

11. jan. 2018 | 10:07
Dark Theme

Vremenska evolucija za bližnjo prihodnost se iz dneva v dan spreminja. Kljub prvim zvončkom, ki cvetijo in že deloma naznanjajo pomlad, se je po zadnjih analizah povečala verjetnost, da nam bo v nadaljevanju januar postregel tudi z mrzlim vremenom in da se bo zima ponovno zaostrila. Ne smemo med drugim pozabiti, da sta navadno ravno januar in februar pri nas najhladnejša meseca v letu.
Toda preidimo k novostim. V prvi vrsti bo že bližnji dotok mrzlega severovzhodnega zraka, ki bo oplazil naše kraje v prihodnjih dneh, nekoliko izrazitejši, kot je kazalo, denimo, še sinoči. V današnji tiskani izdaji pišemo o plahem približevanju celinskega zraka. Zadnje nočne projekcije kažejo na njegov nekoliko izrazitejši vdor. Še vedno bomo na njegovem obrobju in kaj podobnega, kot denimo, pred dvajsetimi in več leti, ko se je pisalo in govorilo o rusko-sibirskem anticiklonu, ni pričakovati. Toda vseeno bo padec temperature nekoliko izrazitejši in dolgotrajnejši, kot je kazalo v minulih dneh. Pričakovati je, da se bodo temperature v nedeljo ali v ponedeljek ponoči povsod, razen ob morju, spustile pod ledišče. Pihala bo burja, ki bo povečevala občutek mraza. Najvišje dnevne temperature v ponedeljek bodo predvidoma malo nad 5 stopinjami Celzija.
Takoj po celinski epizodi se bo od torka začelo od severozahoda postopno spuščati proti Sredozemlju globoko območje mrzlega in nestanovitnega severnoatlantskega zraka. Nekaj dni bo, kot kaže, še prevladovalo kolikor toliko umirjeno vreme z le občasno morebitno nestanovitnostjo in razmeroma nizkimi temperaturami. Proti koncu prihodnjega tedna pa naj bi po zdajšnjih izgledih naše kraje oplazil globok ciklon, ki bi lahko prinesel poslabšanje v zimskem slogu. Za njim pa zaenkrat kaže tudi na nadaljnji dotok zelo mrzlega severnega zraka.
Scenarij je, kot vidite, zanimiv in pester. Pobliže ga bomo seveda spremljali v prihodnjih dneh. Kot kaže pa, zima še ni rekla zadnje besede.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava