Petek, 19 april 2024
Iskanje

Konec tedna diši po snegu (morda celo ob morju)

16. jan. 2018 | 9:51
Dark Theme

Prvo soočanje s severnoatlantskim zrakom ni bilo ravno najprijetnejše. Proti nam priteka zelo vlažen zrak, ozračje je marsikje megleno, mestoma se pojavljajo rahle padavine. Temperatura je bila ponoči ob tako visoki vlažnosti ozračja v nižinah in na Kraški planoti le za kakšno stopinjo Celzija previsoka, da bi dopuščala snežinke. Povečini se je živo srebro zadrževalo med 3 in 5 stopinjami Celzija, zaradi zelo vlažnega zračnega sloja niti ni bilo večjih razlik med nižjimi in višjimi predeli. Od sinočnje oslabljene vremenske fronte res ni bilo kaj veliko pričakovati, šlo je le za predhodnico občutnejše spremembe. Odslej bo v prihodnjih dneh proti nam pritekal bolj vlažen in nestanoviten severnoatlantski zrak, temperature bodo razmeroma nizke in primerne letnemu času. Vremenska slika pa se bo spreminjala, danes in jutri bodo občasno še možne padavine, medtem ko v četrtek kaže na premirje s stanovitnim vremenom in krajevnimi razjasnitvami.
Toda od petka bo vremenska slika zadobila povsem drugačne smernice. Če se bomo namreč v teh dneh soočali pretežno s severnoatlantskim zrakom, pričakujemo proti koncu tedna obsežno hladnejše jedro polarnega izvora.
V petek se bo vreme poslabšalo. Začele se bodo pojavljati občasne šibke do zmerne padavine. V gorah bo snežilo, v nižinah pa deževalo. V noči na soboto se bo našim krajem od severozahoda približal najhladnejši zrak, občutno se bodo ohladili tudi najvišji sloji ozračja. Nad severnimi italijanskimi predeli bo nastalo globoko ciklonsko območje. Prišlo bo do zaostritve vremenskih razmer. Padavine se bodo tedaj okrepile, zapihala bo burja in meja sneženja se bo spuščala. Po zdajšnjih izgledih, ki jih bomo lahko dokončno potrdili v prihodnjih dneh, kaže, da bo v drugem delu noči na soboto in v soboto lahko snežilo tudi na Kraški planoti in mestoma, zlasti ob povečani jakosti padavin, lahko tudi ob morju. Možne bodo tudi posamezne snežne plohe ali nevihte. Verjetnost za tako evolucijo se iz dneva v dan povečuje, toda ne smemo pozabiti, da je pri nas zlasti v zadnjih desetletjih meja sneženja zelo labilna in da je zadosten manjši odstop od izračunov, da se lahko stvari bistveno spremenijo.
V soboto zvečer se bo vreme izboljšalo, v nedeljo in ponedeljek pa bo naše kraje dosegel še hladnejši zrak. Najnižje nočne temperature se bodo spustile za nekaj stopinj Celzija pod ničlo, ob morju do okrog ničle. Pihala bo burja.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava