Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Nov teden bo vremensko dvoličen

22. jan. 2018 | 9:56
Dark Theme

Pregled vremenskega dogajanja pri nas danes začenjamo z dvema novicama, eno boljšo in eno slabšo. Šlo bo namreč za vremensko dvoličen teden. Vremenski obeti so za prvo polovico tedna ugodni in spodbudni, medtem ko v drugi polovici pričakujemo poslabšanje. Do srede bo občasno čez dan ponekod že malce zadišalo po pomladi. Ob prevladujočem sončnem vremenu in razmeroma suhem zraku se bo živo srebro marsikje že vzpenjalo nad 10 stopinj Celzija in bo ob že nekoliko toplejšem opoldanskem ali zgodnjem popoldanskem soncu kar prijetno. Od četrtka pa se bo vreme poslabšalo in bo ob prevladujočih južnih vetrovih več vlage ter oblakov in bo občasno deževalo. Nizkih temperatur tudi v tem tednu povečini ne bomo beležili, vseeno pa bodo razmere v gorah zadostne, da bo ob poslabšanju, razen prehodnih izjem, v glavnem snežilo. Zlasti ob morju in v nižinah pa se bo nadaljevalo za ta čas razmeroma toplo vreme. Omembe vreden je podatek, da se je ponekod v Sredozemlju, kot denimo v nekaterih predelih Španije, v preteklih dneh živo srebro čez dan dotaknilo 25 stopinj Celzija, se pravi temperatur, ki bi bile že primerne za sončenje.
Nad Sredozemljem se krepi soliden anticiklonski greben,v zaledju katerega je v južnejših predelih subtropski zrak. Nad nami bo vztrajal do vključno srede. Od četrtka se bo nad zahodnim Sredozemljem poglabljala izrazita višinska dolina, ki se bo počasi pomikala proti vzhodu. Z okrepljenimi jugozahodnimi do južnimi tokovi bo proti nam pritekal vlažen in razmeroma topel sredozemski zrak. Prinašal bo občasne padavine, z njimi pa zelo verjetno vsaj občasno tudi kakšno zrnce saharskega peska. Šlo bo za vremensko sliko, ki bo bolj kot na zimo spominjala na jesen. V nedeljo, morda pa že deloma v soboto, kaže na nov mogočen anticiklon z zračnim tlakom blizu 1040 hektopaskalov in na novo izboljšanje s sončnim vremenom.
Šlo bo torej za dvoličen teden, ki pa za gore kljub nadaljnji odjugi povečini, razen nižjih predelov, ne bo ravno neugoden.
Od danes do vključno srede bo prevladovalo sončno in čez dan ponekod in občasno že kar prijetno toplo vreme. Najvišje dnevne temperature bodo do okrog 11 stopinj Celzija, noči pa bodo razmeroma mrzle.
V četrtek bo zapihal jugozahodni veter, čez dan se bo oblačnost povečala in bodo ponekod že možne prve manjše padavine. V petek in soboto bo povečini oblačno z občasnimi padavinami, ki bodo pogostejše v goratih predelih. Ob morju bo nekaj več spremenljivosti in ne gre izključiti tudi občasnih delnih razjasnitev. V nedeljo kaže na sončno vreme.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava