Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Kotacije sneženja se zvišujejo

1. feb. 2018 | 10:48
Dark Theme

Četudi ostajajo še določeni dvomi in se analize najpomembnejših svetovnih meteoroloških centrov med sabo tudi nekoliko razlikujejo, postaja vse bolj verjetno, da bo jutrišnja vremenska slika zadobila do še pred nekaj dnevi nenadejane smernice. Dogajanje bo znotraj severnoatlantske višinske doline, ki bo nocoj zaobjela naše kraje, pestro in kompleksno. Zato bodo, kot smo pisali, tudi manjši odtenki v vremenski evoluciji lahko odigravali ključno vlogo in je marsikaj še negotovega. Pa vendar so iz emisije v emisijo matematični izračuni vse bolj ostri. Kotacije sneženja v nižjih legah in na Kraški planoti se zvišujejo. Pravzaprav po zadnjih izračunih kaže na možnost prehodnega, toda verjetno mestoma kar močnega sneženja. Po nekaterih analizah bi se lahko snežinke lahko prehodno prikazale tudi na Goriškem in celo ob morju.
Kaj se bo pravzaprav zgodilo? Hladen severni zrak, ki je v zaledju obsežne višinske doline, se bo nekoliko občutneje približal našim krajem. Ozračje se bo, kot kaže, zadostno ohladilo, da se bo v drugem delu poslabšanja, ko bo z burjo začel proti nam pritekati hladnejši zrak, lahko prikazal sneg tudi na Kraški planoti. Ohladitev se bo začela v jutrišnjih popoldanskih ali večernih urah, najbolj pestra pa bosta noč na soboto in sobotno jutro. Kaže tudi na večjo jakost in dolgotrajnost padavin. Ohladitev bo namreč v najvišjih slojih precej večja, kot je kazalo v preteklih dneh, kar bo povečevalo nestanovitnost. Hkrati bo zato tudi prizemni ciklon, ki bo prešel naše kraje, globlji. Obeta se precejšnja zaostritev vremenskih razmer.
Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Pihali bodo južni vetrovi in bo proti nam pritekal razmeroma topel in vlažen zrak. Jutri bo oblačno in deževno z morebitnimi občasnimi premori. Padavine se bodo nato okrepile, vmes bodo tudi plohe in posamezne nevihte, čez dan ali proti večeru bo zapihala burja, temperatura pa se bo začela spuščati. Dež se bo zvečer ali ponoči postopno začel spreminjati v sneg. Ponoči in v soboto zjutraj bo, kot kaže, lahko snežilo tudi marsikje na Kraški planoti, in mestoma, brez večjih posledic, morda tudi v Trstu in Gorici, kjer bo možen tudi dež mešan s snegom. Snežilo pa bo tudi v Benečiji, Reziji in v severnih predelih dežele, vključno v Kanalski dolini.
Količine padavin povečini ne bodo zanemarljive. Ob zadostni jakosti padavin bi se lahko v kratkem času, če sodimo po zadnjih analizah, tudi ponekod v višjih predelih Krasa nabrala nekaj centimetrov visoka snežna odeja. Kaže pa, da bodo temperature povečini rahlo nad lediščem. Tudi tla trenutno niso ravno posebno mrzla, kar pomeni, da ne bi smelo biti večjih težav zaradi ledu. V soboto čez dan se bo nato vreme izboljšalo, začenja pa se hladnejše in bolj zimsko obdobje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava