Petek, 19 april 2024
Iskanje

»Ponovno bo zapihal ledeni sibirski buran«

7. mar. 2018 | 9:49
Dark Theme

V javnosti so se pojavile govorice, da bo v zadnji tretjini meseca spet zapihal ledeni buran, ki nas bo ponovno popeljal v zimo in da se bodo z njim vremenske razmere občutno zaostrile. Nekateri analitiki povezujejo možnost njegovega ponovnega pojava z občutnim segrevanjem stratosfere nad severnim polom, kar se je že zgodilo v preteklosti, denimo nekajkrat tudi v osemdesetih letih, ko so bile zime povečini ostre in so se navadno zavlekle tudi v pomladne mesece. Dogaja se v bistvu, zelo poenostavljeno, da močno pregreta in zato obsežnejša stratosfera nad severnim polom trenutno močno pritiska na spodnje plasti ozračja, kjer je razgradila stacionarni polarni vrtinec z ledenim zrakom. Del ledenega zraka se je zato spustil tudi proti Evropi. Pri nas se je po mnogih letih spet pojavil buran. Na severnem tečaju pa so v minulih tednih mestoma beležili višje temperature kot pri nas, ponekod celo nad lediščem!
Stratosfera nad severnim polom se še ni ohladila, zato se ta proces še nadaljuje. Mrzel severni zrak je ob koncu februarja preplavil malodane vsa območja Evrope. Res pa je tudi, da se je v zadnjih dneh v glavnem odmaknil iz južnejših predelov in da se še zadržuje v glavnem le nad severnimi in deloma osrednjimi predeli. Tropski in subtropski predeli so se namreč že občutno segreli, subtropska anticiklonska območja, ki segajo nad Sredozemlje, so zato vse solidnejša.
Subtropski zrak bo, denimo, v prihodnjih dneh zaobjel zlasti južne predele italijanskega polotoka, svoj vpliv pa bo širil tudi do naših krajev. Temperatura se bo zvišala, v bližnji prihodnosti se bo, ko se bodo izza oblakov prikazali sončni žarki, pri nas živo srebro čez dan lahko mestoma povzpelo do okrog 15 stopinj Celzija.
Zaenkrat daljnoročni izračuni ne kažejo na možnost novih izrazitih ohladitev, kar pa ne moremo vseeno izključiti. Kot smo pisali, je pomlad prehoden letni čas, ko se vremensko dogajanje pogosto udejanja preko poldnevnikov. Vrstijo se zato izboljšanja z otoplitvami in poslabšanja z ohladitvami. Temperaturne spremembe so navadno precejšnje. Povsem možno je zato, da bo med katerim od poslabšanj lahko prišlo tudi do občutnejše ohladitve. Toda možnost, da bi se spet pojavil buran, je trenutno bolj malo verjetna. Zelo težko tudi, da bi lahko prišlo do dolgotrajnejšega izrazitega mraza. Šlo bi v skrajnem primeru po vsej verjetnosti le za prehodne in kratkotrajne epizode. Mrzel zrak mora namreč odslej obračunati tudi z vse bolj dinamično in spremenljivo vremensko sliko, s toplejšimi subtropskimi predeli in Sredozemljem ter s sončnim žarčenjem, ki je iz dneva v dan vse močnejše in občutno segreva zemeljska tla. Nenazadnje odigravajo pomembno vlogo tudi ure dnevne svetlobe in vse krajše noči.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava