Petek, 12 april 2024
Iskanje

Spet bo zadišalo po snegu

12. mar. 2018 | 9:54
Dark Theme

Pred nekaj dnevi smo pisali, da je nad severnimi predeli Evrope in deloma nad srednjeevropskimi državami še zelo veliko mrzlega zraka ter da se v tem obdobju vremensko dogajanje pogosto udejanja preko poldnevnikov. Se pravi, da občasno prodira proti nam mrzel severni zrak, občasno pa že toplejši sredozemski in da se te izmenjave vrstijo bolj kot v ostalih letnih časih. Danes je gregorjevo in diši po pomladi. Po včerajšnjem poslabšanju se vremenska slika postopno in deloma izboljšuje, toda ob koncu tedna kaže na novo zaostritev v zimskem slogu.
Danes in v prihodnjih dneh, kot kaže, večji del tedna, bo precej spremenljivosti. Po povečini jasnih ali delno jasnih jutrih bo v osrednjih in popoldanskih urah več spremenljive oblačnosti in bodo nastajale krajevne padavine, zlasti v obliki ploh ali posameznih neviht. Šlo bo za že pomladno vreme, ki se bo precej spreminjalo, ko bodo, kot smo zapisali v soboto, ponekod lahko nastajale mavrice. Več jasnine bo ob morju, več oblakov pa v preostalih predelih. Na povečini nekoliko bolj suho vreme kaže verjetno v sredo. Razmeroma toplo bo, najvišje dnevne temperature bodo ponekod že presegale 15 stopinj Celzija.
Tudi druga polovica tedna bo potekala ob spreminjajoči se vremenski sliki pred občutnejšim poslabšanjem, ki bo, kot kaže, zajelo naše kraje ob koncu tedna. Sobota bo minila ob pogostih padavinah, mestem ko bo v nedeljo spet zadišalo po zimi in snegu. Od severovzhoda se bo namreč proti nam prehodno spuščal spet zelo mrzel celinski zrak. Šlo bo za nekaj podobnega letošnjemu buranu, toda v okrnjeni obliki. Res pa je, da se bodo vremenske razmere spet zaostrile in nas bodo ponovno prehodno popeljale v zimo. Zapihala bo burja, ozračje se bo v nedeljo občutno ohlajalo, meja sneženja pa se bo spuščala. Po zdajšnjih izgledih je možno, da bo v nedeljo na Kraški planoti in mestoma občasno lahko celo ob morju občasno snežilo. Kakšna snežinka pa bi se lahko prikazala tudi v ponedeljek. Temperatura se bo marsikje spet spustila pod ledišče. Za ta čas mrzlo in občasno nestanovitno vreme se bo, kot kaže, lahko zavleklo nekaj dni.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava