Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Poslednji primeri gripe se bodo še nekoliko zavlekli

12. mar. 2018 | 12:41
Dark Theme

Epidemija gripe gre počasi h koncu, število obolelih se iz tedna v teden zmanjšuje, toda poslednji primeri se bodo še nekoliko zavlekli. To izhaja iz podatkov italijanskega observatorija InfluNet-Epi in iz opazovanj v ljubljanskem UKC.
V Italiji je bilo v minulem tednu okuženih z virusom gripe 4,63 promila prebivalstva, najbolj pogosta je bila med otroki do 4. leta starosti. Število obolelih se še naprej naglo zmanjšuje. V državi so zabeležili le tri hujše primere.
V ljubljanskem Univerzitetnem kliničnem centru pa pojavi gripe in respiratornih okužb še vztrajajo. V zadnjem tednu so obravnavali 148 bolnikov z gripo in respiratornimi okužbami, teden prej pa 111. Med prejšnji teden obravnavanimi bolniki je bilo 103 primerov gripe (55 primerov influence A in 48 influenca B), 45 pa je bilo primerov okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV).
Kot je razvidno, kar poročajo tudi iz Italije, se v zadnjih dneh povečujejo gripozna obolenja, ki so sorodna gripi in imajo z njo marsikaj skupnega, toda posledice so navadno manjše in kratkotrajnejše.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava