Petek, 19 april 2024
Iskanje

Droni nad istrskim ipsilonom

12. mar. 2018 | 12:53
Dark Theme

Koncesionar mreže avtocest v hrvaški Istri, družba Bina Istra je sporočila, da bodo kmalu z droni nadzirali celoten promet na avtocestah, za katere skrbijo. Končuje se poskusna doba na enem izmed odsekov, rezultati pa so izjemno dobri. Načrtujejo, da bodo za nadzor več kot 140 kilometrov istrskega ipsilona potrebovali največ sedem dronov. Celoten projekt Viva Drone Patrol so razvijali strokovnjaki Bina Istre, ki so prvi na svetu začeli nadzirati promet z droni. Bina Istra je lani v Parizu dobila prvo nagrado na mednarodnem razpisu za inovacije.
Poskusni dron uporabljajo za nadzor odseka med Ivoli in Cerovljem. Dron je opremljen s HD kamero, ki lahko snema tudi ponoči in v megli. Med poleti pošiljajo sliko z avtoceste v središče za nadzor prometa, zahvaljujoč dobri resoluciji posnetkov pa je mogoče videti tudi podrobnosti, kot so razpoke na cestiščih, živali ob cesti, zapuščene predmete in podobno.
Droni lahko ostanejo v zraku do 35 minut, ne letijo pa neposredno nad avtocesto, temveč izven 25-metrskega pasu ob avtocesti, v katerem je prepovedan letalski promet. Da ne bi motili voznikov, so nevtralnih barv, ki so čim bolj podobne okolju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava