Petek, 19 april 2024
Iskanje

Na današnji dan je Trst prizadel cunami

26. mar. 2018 | 15:23
Dark Theme

Na današnji dan je bil pred 517 leti najmočnejši potres na našem območju. Prizadel je večji del sedanje Slovenije in naših krajev. V severnem Jadranu je nastal cunami, ki je prizadel Trst.
Epicenter potresa (26. marca 1511 ob 14.00) je bil na področju Čedad-Humin-Idrija, toda potresni sunki so dosegli tudi Švico, Hrvaško, Madžarsko, Češko in Slovaško. Trst je tedaj prizadel cunami in so se prebivalci zaradi visokega vala morali zateči na grič sv. Justa.
V Sloveniji je bila najbolj prizadeta Idrija. Potres je zrušil hrib med Idrijo in Spodnjo Idrijo, plaz je zasul rečni tok in reka je poplavila Idrijo. V Škofji Loki je bil skoraj popolnoma porušen škofjeloški grad, v Ljubljani Križanke.
Glede na lestico MSK je potres dosegel X. stopnjo z magnitudo 7,90. Med potresom je umrlo med 12.000 do 15.000 ljudi.
Gre za najdaljši in najnevarnejši prelom za naše kraje, in sicer idrijski prelom, ki trenutno, kot kaže, miruje, toda je njegova potencialna nevarnost, v primeru, da bi se ponovno prebudil, velika. Seizmolog Peter Suhadolc nam je pred časom v intervjuju povedal, da bi nastala v primeru obuditve idrijskega preloma in torej v primeru podobnega potresa velika škoda tudi v Gorici in Trstu, kjer bi se zlasti v Terezijanski četrti lahko podrla marsikatera zgradba.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava