Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Zadišalo bo po pomladi

4. apr. 2018 | 9:42
Dark Theme

Na vreme pri nas vpliva globoko ciklonsko območje s središčem nad Britanskim otočjem. Naše kraje bo v popoldanskih urah dosegla vremenska fronta, pred njo pa priteka z jugozahodnimi tokovi zelo vlažen zrak. Ponekod že dežuje ali rahlo rosi.
Glavnino padavin pričakujemo od popoldanskih ali večernih ur. Zvečer se bodo padavine okrepile in bodo pogostejše, v glavnem se bodo zavlekle, z morebitnimi občasnimi krajevnimi premori, do jutrišnjih popoldanskih ali večernih ur. Pojavljale se bodo tudi krajevne plohe in mestoma lahko tudi posamezne nevihte. V primerjavi s preteklimi dnevi bo razmeroma hladno. Najvišje dnevne temperature bodo danes in jutri do okrog 12 stopinj Celzija.
Sicer pa je ozračje trenutno, četudi na prvi pogled ne bi kazalo, povsem skladno z dolgoletnim povprečjem. Radiosonda iz Rivolta je opolnoči na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila +2,4 stopinje Celzija, ničto izotermo pa malo nad 2000 metri kar je v popolni normalnosti tega obdobja.
Danes lahko dobro opazimo, kako pomembno vlogo trenutno odigrava sonce, ki je že dokaj močno. Včeraj in v ponedeljek je bilo, denimo, v osrednjih dnevnih urah kar prijetno toplo in se je mestoma živo srebro povzpelo do okrog 18 stopinj Celzija. Danes pa, ko se sončni žarki v glavnem skrivajo, skorajda zebe.
Po jutrišnjem odhodu vremenske fronte, ki bo zapustila naše kraje v večernih urah, se bo od petka krepil subtropski anticiklon. Nad našimi kraji se bo zadrževal do vključno nedelje. Podaril pa nam bo stanovitno in povečini sončno vreme. Vremenska slika bo podobna ponedeljkovi, z razliko, da bo v tem koncu tedna še nekoliko topleje. Zadišalo bo po pomladi. Na višini 1500 metrov v prostem ozračju pričakujemo temperature okrog +7 stopinj Celzija. Nad nami bo najtoplejši zrak od konca januarja, ko je le prehodno radiosonda namerila podobne temperature, za razliko pa, da je sončno žarčenje trenutno občutno močnejše.
Ob petka do vključno nedelje bo torej prevladovalo sončno in prijetno toplo pomladno vreme. Do nove spremembe bi lahko, kot kaže, prišlo v začetku prihodnjega tedna, ko bo verjetno več spremenljivosti, večjih ohladitev pa v bližnji prihodnosti ne pričakujemo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava