Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Padlo 20.000 ton puščavskega prahu

16. apr. 2018 | 18:23
Dark Theme

Puščavski prah naše kraje sicer doseže večkrat na leto, je zapisal ARSO na fb-ju, vendar je bila tokrat vsebnost prahu v ozračju izjemno visoka. Puščavski prah poslabša vidljivost, nebo dobi mlečen ali rjavkast videz. V nedeljo je bilo ravno toliko dežja, da so na objektih ostali lepo vidni sledovi tega prahu.
Razlog za opisani pojav je bil neobičajno globok ciklon nad severno Afriko (Saharo), ki je dvignil večje količine puščavskega prahu visoko v ozračje. Izraziti južni vetrovi so prinesli prah vse do srednje Evrope. Takšen transport je lahko precej hiter, saj ob hitrosti vetra okrog 100 km/h in razdalji 1500 km zračna masa doseže naše kraje v 15 urah, je še zapisal ARSO.
Koliko puščavskega prahu pa je padlo nad Slovenijo?
Meritev nimamo, piše ARSO, lahko pa naredimo grobo oceno in uporabimo izračune Grške univerze v Atenah o vsebnosti in izpadanju puščavskega prahu iz ozračja. Približna ocena izpada prahu iz ozračja za Slovenijo je bila v teh dneh okoli 1000 mg/kvadratni meter. Če upoštevamo površino celotne Slovenije, je iz ozračja z dežjem padlo okrog 20.000 ton puščavskega prahu. V FJK je bila koncentracija puščavskega prahu nekoliko manjša, še vedno pa zelo visoka.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava