Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Naskakovanje rekorda

19. apr. 2018 | 11:44
Dark Theme

Ves konec tedna bo za ta čas zelo toplo, najtopleje pa bo, kot kaže, povečini jutri ter morda še v soboto. Za izrazit dnevni vzpon temperature bo namreč odločilna šibka burjica, ki prinaša topel in suh celinski zrak, po drugi strani pa tudi preprečuje večji vpliv zaenkrat še hladnega morja. V soboto pa bo postopno pohenala. Ponekod se bodo jutri in v soboto dnevne temperature približale zgodovinskemu aprilskemu rekordu, kaže pa, da ga povečini ne bodo uspele preseči. Še največja možnost, da se bo to zgodilo, je verjetno v Trstu, nekoliko manjša na Krasu, bolj skromna pa na Goriškem.
Najvišje temperature v aprilu doslej smo v naši deželi povečini namerili leta 2012 zadnje dni v mesecu. Tedaj se je živo srebro v Gradišču ob Soči povzpelo do 31,6 stopinje Celzija, v Zgoniku do 29,2 stopinje Celzija in v Trstu do 27,8 stopinje Celzija.
Od danes do vključno sobote pričakujemo, da se bodo najvišje dnevne temperature v naši deželi povzpele do okrog 28 ali mestoma lahko 29 stopinj Celzija. Najtopleje bo na Goriškem, kjer se bo živo srebro dotaknilo 29 stopinj Celzija. Če bo burjica še vztrajala v zadostni meri, je možno, da bo živo srebro lahko doseglo in morda preseglo 28 stopinj Celzija tudi na Kraški planoti in 27 stopinj Celzija v Trstu. V tem primeru bodo o morebitnem rekordu odločale le desetinke stopinje, kar pa je mnogokrat odvisno od krajevnih in včasih tudi nepredvidljivih faktorjev. V vsakem primeru, tudi če ne bo temperaturnega rekorda, bo v prihodnjih dneh za ta čas zelo vroče in v osrednjih dnevnih urah podobno poletju. Zanimivo pa, da smo v zadnjem desetletju v aprilu včasih že podoživljali podobne temperature, medtem ko je bilo v preteklosti navadno v tem obdobju tudi občutno hladneje.
Najtoplejši zrak bo v višjih slojih dosegel naše kraje jutri. Pričakujemo, da bo radiosonda iz Rivolta na nadmorski višini okrog 1500 metrov v prostem ozračju namerila okrog 13 stopinj Celzija, morda kakšno desetinko stopinje več. Temperatura bo za približno 10 stopinj Celzija višja od dolgoletnega povprečja.
Od danes do vključno nedelje bo prevladovalo sončno in za ta čas zelo toplo vreme. Nekaj več krajevne spremenljivosti bo v nedeljskih popoldanskih urah. V začetku prihodnjega tedna se bo še nadaljevalo za ta čas toplo vreme, toda bo postopno več spremenljivosti in zlasti v popoldanskih urah tudi občasne krajevne nestanovitnosti.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava