Ta teden pred 10 leti (19)

V tiskani izdaji Primorskega dnevnika smo natanko pred desetimi leti objavljali ... o rojstvu 62. italijanske vlade

A

četrtek, 10. maja 2018 | 15:30

V slogu ameriškega #throwbackthursday oziroma četrtkovega »obujanja spominov iz preteklosti« v novem letu na spletni strani vsak četrtek objavljamo kako vsebino, ki smo jo v istem tednu leta 2008 - pred točno desetimi leti - objavili v tiskani izdaji Primorskega dnevnika.
Danes nadaljujemo obujanje spominov s poročilom o rojstvu 62. italijanske republiške vlade, četrte pod vodstvom Silvia Berlusconija. Članek je bil objavljen v petek, 9. maja 2008.

RIM - Italija ima novo vlado, 62. v zgodovini republike in četrto Berlusconijevo. Rodila se je včeraj popoldne, ko so pred predsednikom republike Giorgiom Napolitanom zaprisegli vsi novi člani ministrskega sveta. Prvi je zaprisegel ministrski predsednik Silvio Berlusconi.
Na vrsti so bili nato ministri brez listnice: Umberto Bossi (federalistične reforme), Renato Brunetta (javna uprava), Elio Vito (odnosi s parlamentom), Roberto Calderoli (poenostavitev), Raffaele Fitto (deželne zadeve), Andrea Ronchi (evropske zadeve), Mara Carfagna (enake možnosti), Gianfranco Rotondi (izvajanje programa) in Giorgia Meloni (mladinska politika).
Naposled so zaprisegli še ministri z listnico: Franco Frattini (zunanje zadeve), Giulio Tremonti (gospodarstvo), Roberto Maroni (notranje zadeve), Angelino Alfano (pravosodje), Ignazio La Russa (obramba), Claudio Scajola (proizvodne dejavnosti), Maurizio Sacconi (welfare), Luca Zaia (kmetijske dejavnosti), Stefania Prestigiacomo (okolje), Altero Matteoli (infrastrukture in prevozi), Maria Stella Gelmini (šolstvo, univerza in raziskovanje) ter Sandro Bondi (kulturne dobrine).
Vsi so prebrali isti obrazec: »Prisežem, da bom zvest republiki, da bom lojalno spoštoval njeno ustavo in zakone ter da bom opravljal svojo funkcijo v izključnem interesu nacije«. Večina je obrazec prebrala tekoče, Frattiniju se je zatikalo, Scajoli pa se je celo zareklo, saj je prisegel, da bo deloval v izključnem interesu Italije, in ne nacije.
Po obredni skupni sliki s predsednikom republike so se vsi novi člani vlade preselili v Palačo Chigi, da bi se zbrali na prvi seji, na kateri je bil Gianni Letta potrjen za podtajnika pri predsedstvu vlade. Še pred tem je dosedanji premier Romano Prodi predal posle svojemu nasledniku Silviu Berlusconiju. Pri tem mu je simbolično izročil zvonec za vodenje sej. Dovolil si je tudi nasvet, naj nadaljuje s sanacijo javnih računov in z bojem proti davčni utaji.
Nova vlada se bo prihodnji teden predstavila pred parlamentom. Poslanska zbornica ji bo izrazila zaupnico predvidoma v sredo, senat pa v četrtek.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Z burjo prihaja še zamenjava zraka

Vremenska fronta še ni v celoti zapustila naših krajev, ozračje je še nestanovitno

14. avgusta 2018 | 11:44

Štipendije za študij v Sloveniji

Za Slovence v zamejstvu in po svetu

14. avgusta 2018 | 10:58

Pojedli 400 kg pršuta in spili 1400 litrov terana

V minulem koncu tedna je bila v Dutovljah tradicionalna priljubljena prireditev

14. avgusta 2018 | 13:05

Opolnoči rahla podražitev bencina in dizla

Naftni trgovci cene na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami

13. avgusta 2018 | 17:10

Poljaka »izdalo» ukradeno kolo v Gradežu

Moški kriv za nesrečo na Koprskem

13. avgusta 2018 | 16:50

Nočno zaprtje avtoceste A4

V dneh okrog velikega šmarna pričakujejo normalne prometne razmere

14. avgusta 2018 | 11:25

Predsednik Pahor tokrat kosec

Udeležba na srečanju Košna u snežet

13. avgusta 2018 | 15:56