Torek, 16 april 2024
Iskanje

»Če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni«

14. maj. 2018 | 9:39
Dark Theme

Trije ledeni možje so za nami oz. zadnji od treh, sveti Bonifacij goduje danes, jutri pa bo na vrsti še Zofka.
Pankracij in Servacij po pravici povedano pri nas se nista posebno izkazala, vsaj kar se tiče mraza ne. Včeraj in v soboto je namreč prevladovalo za ta čas nadpovprečno toplo vreme in le v popoldanskih urah so se mestoma pojavljale plohe in nevihte. V kakšnem posameznem primeru je šlo tudi za kakšen močnejši pojav, denimo za točo, vendar v glavnem izrazitejših poslabšanj in ohladitev ni bilo.
Danes se bo v prihodnjih urah vreme poslabšalo in bodo naše kraje prehodno zajele padavine. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo v popoldanskih urah ponehale in se bo vreme izboljšalo.
Hladno višinsko jedro se zadržuje nad italijanskim severozahodom in pri nas le deloma in občasno povečuje nestanovitnost. Glavnina poslabšanja je namreč zahodno in jugozahodno od nas. Z južnimi do jugovzhodnimi tokovi občasno priteka bolj vlažen zrak.
Jutri goduje Zofka. Z njo so v ljudskem izročilu povezane predvsem padavine, saj jo tudi imenujejo mokra Zofka. Nekoč so bili prepričani, da mora za dobre obete na Zofko deževati kajti, »če Zofija zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni«.
Nestanovitnost se bo res jutri nadaljevala, prevladovalo bo delno jasno do spremenljivo oblačno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, mestoma bo lahko nastala kakšna ploha ali nevihta. Po pravici povedano pa ne kaže ravno na večje količine dežja, toda kot smo že pisali, nevihte so včasih nepredvidljive.
Kaže pa, da bo letos Zofka prinesla najhladnejši dan v letošnjem maju doslej. Nič kaj posebnega sicer, ne bo nas ravno zazeblo, toda najvišje dnevne temperature bodo v glavnem pod 20 stopinjami Celzija.
V sredo bo še nekaj občasne nestanovitnosti, medtem ko v drugi polovici tedna kaže na toplejše in v glavnem nekoliko bolj umirjeno vreme z le občasno popoldansko krajevno nestanovitnostjo. Vremenska slika bo sicer v glavnem še nekoliko nedorečena, kajti nad nami ne bo omembe vrednih anticiklonskih območij in bo od časa do časa ponagajal bolj vlažen in nekoliko hladnejši višinski zrak.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava