Petek, 19 april 2024
Iskanje

Slovenija 25 let članica Sveta Evrope

14. maj. 2018 | 10:09
Dark Theme

Slovenija danes obeležuje 25. obletnico članstva v Svetu Evrope, najstarejši evropski mednarodni organizaciji. Zunanji minister Karl Erjavec je zapisal, da si Slovenija v SE prizadeva za ohranjanje in krepitev dosežene ravni standardov človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavine prava in demokracije. Slovenija je za članstvo zaprosila 29. januarja 1992, status posebnega gosta v Parlamentarni skupščini SE je dobila 3. februarja 1992, polnopravna članica SE pa je postala 14. maja 1993.
V tem času je pristopila k vsem pomembnim konvencijam Sveta Evrope in se aktivno udeleževala mednarodnih procesov, s poudarkom na spoštovanju človekovih pravic, pravic manjšin, Romov, otrok in žensk, ter uveljavljanju demokracije, načel pravne države in človekovih pravic v Jugovzhodni Evropi.
Prav tako je bila ves čas zagovornica reforme Sveta Evrope in Evropskega sodišča za človekove pravice z namenom še učinkovitejšega uresničevanja ciljev organizacije. Omenjenim temam je posebno pozornost namenjala tudi v času slovenskega predsedovanja Odboru ministrov SE od 12. maja do 18.
novembra 2009.
Bistveni cilj organizacije, v kateri je 47 držav članic in nekaj opazovalk, je gradnja skupnega demokratičnega in pravnega območja v Evropi. Temeljno vodilo je spoštovanje in zaščita človekovih pravic, krepitev pravne države in demokracije.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava