Petek, 19 april 2024
Iskanje

Kaj nam torej prinaša Zofka

14. maj. 2018 | 18:59
Dark Theme

Po treh ledenih možeh, ki so od sobote do včerajšnjega dne pri nas bolj skromno opravili svojo nalogo, je danes na vrsti še Zofka, po tradiciji prinašalka dežja. Če pa je sušna, ji ljudska modrost, kot smo videli, pripisuje neugodne obete za poletje.
Ali bo danes kljubovala svoji tradiciji?
Naši kraji bodo, podobno kot v preteklih dneh, tudi danes na obrobju glavnine dogajanja, kar se dobro vidi na priloženi satelitski sliki. Središče višinskega jedra hladnega zraka je nad Tirenskim morjem, oblačne mase pa se spiralasto širijo naokrog. Od časa do časa oblačnost in padavine segajo do naših krajev, toda ne gre ravno za neprekinjeno, kolikor za bolj občasno dogajanje. Energija v ozračju med drugim tudi postopno slabi, zato je verjetno glavnina poslabšanja za nami.
Po matematičnih izračunih kaže, da bodo danes pri nas občasno še izpolnjeni pogoji za krajevne padavine. Ne gre pričakovati ravno pogostega dežja in večjih količin, toda vsaj nekaj kapelj bo najbrž povsod ali skoraj povsod padlo. Mestoma bo možna tudi kakšna ploha ali morda krajevna nevihta. Možnost za padavine bo, kot kaže, večja v dopoldanskih urah, medtem ko se bo v popoldanskih urah hladno višinsko jedro nekoliko oddaljilo in se bo torej njegov vpliv zmanjšal. V primerjavi z minulim obdobjem bo nekoliko hladneje, najvišje dnevne temperature ne bodo presegle 20 stopinj Celzija.
Če se bodo pričakovanja uresničila, se nam torej, če sodimo po ljudski modrosti, za poletje ne bo treba bati. Vsaj nekaj dežja bo namreč danes padlo. Toda presenečenja so v taki vremenski sliki vse prej kot nemogoča. Naše območje je ravno na robu glavnine dogajanja. Hladno višinsko jedro je v resnici bilo vseskozi nekoliko bolj oddaljeno od pričakovanj in ni uspelo niti za krajši čas v celoti oplaziti naših krajev.
V prihodnjih dneh se bo v višinah še zadrževal nekoliko bolj vlažen in malo hladnejši zrak. Zlasti v popoldanskih urah bo zato lahko nekaj krajevne nestanovitnosti, toda izrazitejših poslabšanj ne pričakujemo.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava