Petek, 19 april 2024
Iskanje

Najhladnejši dan v zadnjem mesecu

16. maj. 2018 | 10:40
Dark Theme

Včerajšnji dan je bil po pričakovanjih najhladnejši v zadnjem obdobju. Hladno višinsko jedro se je namreč najbolj približalo našim krajem in je z njim prehodno dosegel naše kraje v primerjavi z minulim dogajanjem razmeroma mrzel zrak.
Povečini smo namerili najnižje temperature v več kot zadnjem mesecu. Živo srebro se je v povprečju zadnjič spustilo tako nizko 13. aprila. Tedaj smo namerili zadnji še razmeroma hladen dan v aprilu, sledilo je daljše obdobje, ki je bilo rekordno toplo.
Včeraj je deželna meteorološka opazovalnica v Trstu namerila 24-urno povprečno temperaturo 15,4 stopinje Celzija, v Zgoniku 12,4 stopinje Celzija in v Koprivnem 13,5 stopinje Celzija. V glavnem je bila povprečna temperatura za kakšno stopinjo Celzija nižja od dolgoletne normalnosti.
Deželni primat jutranjega mraza pa so namerili na Kraški planoti. V Zgoniku se je najnižja jutranja temperatura spustila do 7,5 stopinje Celzija. Drugod pa so bile najnižje jutranje temperature v glavnem okrog 10 stopinj Celzija, le ob morju je bilo precej topleje. Najvišje dnevne temperature pa so povsod bile pod 20 stopinjami Celzija, povečini okrog 18 stopinj Celzija.
Včerajšnji dan je bil tudi občasno deževen, toda količine dežja povečini niso bile ravno velike. Na Tržaškem so namerili 4 litre vode na kvadratni meter, v Zgoniku in marsikje na Goriškem okrog 6 litrov vode na kvadratni meter. Le mestoma ob nevihtah so bile količine večje.
Radiosonda iz Rivolta pa je na višini 1500 metrov v prostem ozračju namerila 3,2 stopinje Celzija. Ozračje je bilo v višinah za okrog 4 stopinje Celzija hladnejše od dolgoletne normalnosti. Ničta izoterma pa se je prehodno spustila do nadmorske višine okrog 2000 metrov.
Danes, jutri in v petek bo zlasti v dopoldanskih urah povečini delno jasno, medtem ko bo v popoldanskih urah naraščala krajevna nestanovitnost. Mestoma bodo iz kopastih oblakov možne posamezne plohe in nevihte.
Proti koncu tedna se bo ozračje umirjalo in bo postopno topleje.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava