Torek, 09 april 2024
Iskanje

Prihaja subtropski anticiklon

22. maj. 2018 | 11:44
Dark Theme

Glavnina današnjega poslabšanja je za nami, v prihodnjih urah se bo vremenska slika delno izboljšala. V popoldanskih urah pa bo še precej spremenljivosti ali oblačnosti in se bodo lahko še pojavljale krajevne padavine, ponekod posamezne plohe in nevihte.
Gre za višinsko območje bolj vlažnega zraka, ki je naše kraje doseglo iznad Sredozemlja. Na vreme pri nas bo občasno vplivalo do vključno četrtka, od petka pa se bo krepil subtropski anticiklon, ki nam bo prinašal toplejši in bolj suh zrak ter nam zagotovil stanovitnejšo in povečini sončno vremensko sliko s poletnimi temperaturami. Jutri in v četrtek bo postopno že nekaj več spremenljivosti in bodo možne tudi delne razjasnitve. Občasno pa bodo še možne tudi krajevne padavine. Od petka pa bo vreme iz dneva v dan bolj stanovitno in bo več sonca. Nekaj več spremenljivosti bo le v popoldanskih urah v gorah.
Od danes do četrtka bo nekoliko hladneje kot v preteklih dneh, ob koncu tedna pa pričakujemo nov vzpon temperature, ki bo ponekod presegla 30 stopinj Celzija. Večji del Sredozemlja in tudi naše kraje bo namreč dosegel anticiklon s severnoafriškim zrakom, ob katerem bodo temperature poskočile na poletne vrednosti. Ozračje bo pri nas za okrog 6 stopinj Celzija toplejše od dolgoletne normalnosti.
Subtropske zračne gmote bodo v prihodnjih dneh počasi izpodrinile vlažen zrak in bodo zapolnile višinsko vrzel v zračnem tlaku, ki je nastala nad večjim delom Evrope. Te dni je vreme stanovitnejše le ponekod vzhodno od nas in v zahodnih predelih Španije, drugod prevladuje bolj spremenljiva in občasno muhava slika, ki mestoma bolj kot na pomlad spominja na jesen. Ob koncu tedna pa se bo subtropski anticiklon povzpel do naših krajev in se bo začelo večdnevno obdobje z bolj stanovitnim vremenom.
Skratka, še malo potrpljenja in bo, kot smo pisali, zadišalo po poletju.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava