Sobota, 13 april 2024
Iskanje

Fedriga se veseli slovenskih glasov

11. jun. 2018 | 9:16
Dark Theme

Ljubljansko Delo je objavilo intervju z novim predsednikom Furlanije Julijske krajine Massimilianom Fedrigo. Za Slovence v Italiji je zanimiv zadnji del pogovora
Vas je na deželnih volitvah presenetil podatek, da je Liga znotraj slovenske manjšine druga najpopularnejša stranka?
Bolj kot presenečenje je to bilo uresničenje sanj. V Ligi od nekdaj poskušamo zaščititi specifičnosti določenih dežel, saj menimo, da so te bogastvo naše države. Tudi na nacionalni ravni bi radi uvedli model, ki bi vrednotil razlike, v razlikah in različnosti vidimo dodano vrednost. Ne verjamemo v centraliziran model, ki temelji na enem jeziku, eni kulturi in eni izbiri.
Kaj si lahko manjšina obeta od nove vlade FJK?
Najbrž veste, da sem se že sestal s predstavniki slovenske narodne­ skupnosti v Italiji, s katerimi smo se pogovarjali o ustanovitvi trajnega omizja, na katero bi povabili tako predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji, predstavnike furlanske skupnosti in seveda avstrijske oziroma nemške. K omizju bi rad povabil tudi predstavnike italijanske narodne skupnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, da bi skupaj ugotovili in opredelili najboljša sredstva, s katerimi bi lahko bili kos potrebam, ki jih izpostavljajo (…) Eno izmed ključnih vprašanj, s katerimi se sooča slovenska manjšina v Italiji, je ureditev njene politične zastopanosti na deželni in nacionalni ravni.
Kakšno je vaše stališče o tej problematiki?
To bo ena od zadev, ki jih bomo obravnavali v okviru omenjenega trajnega omizja. Nekaj malega o tem smo se že pogovarjali na predhodnih srečanjih s predstavniki slovenske narodne skupnosti. Jasno je, da na nacionalni in deželni ravni nimamo takih mehanizmov, kot jih poznate v Sloveniji, na deželni ravni nimamo zagotovljene zastopanosti, ampak na voljo sem, da poiščemo pravo rešitev in zagotovimo [zastopanost] slovenski narodni skupnosti v Italiji. Ta se mora za izvolitev predstavnika za razliko od nemške manjšine v Trentinskem - Zgornjem Poadižju nujno povezati z neko politično stranko. Na tak način ne pride do izraza pravo poslanstvo, ki bi ga moral imeti predstavnik narodne skupnosti v italijanskem parlamentu, ki ne sme biti ne desni, ne levi, ne zgornji, ne spodnji, ampak mora delovati v interesu svoje skupnosti, ki ga je tudi izbrala.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava