Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Z novim skorajšnjim poslabšanjem povratek nazaj

11. jun. 2018 | 10:25
Dark Theme

Ozračje se je po izraziti nestanovitnosti v preteklih dneh vendarle umirilo, toda le prehodno. Naše kraje je dosegel zgornji vrh subtropskega anticiklona, ki nam bo danes in morda še deloma jutri prinesel vroče in povečini sončno vreme, toda v nadaljevanju tedna bo spet več spremenljivosti in vsaj občasne nestanovitnosti. Naše kraje bo namreč doseglo ciklonsko območje z nekoliko hladnejšim in bolj vlažnim atlantskim zrakom.
Danes in jutri bomo tudi namerili najvišje temperature v tednu, medtem ko se bo od srede ozračje nekoliko osvežilo. Kot kaže, bo naše kraje v drugi polovici tedna prehodno dosegel najbolj svež zrak od 23. maja, ko je radiosonda iz Rivolta na višini 1500 metrov namerila temperaturo pod 10 stopinjami Celzija in so bile najvišje dnevne temperature do okrog 23 stopinj Celzija, ob morju malo nad 21 stopinj Celzija. Od tedaj so se namreč temperature vseskozi zadrževale za več stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem, v sredo ali četrtek pa pričakujemo, da se bo živo srebro spustilo v normalnost. In že to je v teh časih novica. Kajti vsaj od začetka aprila so bile temperature razen zelo kratkih premorov vseskozi za več stopinj Celzija nad dolgoletno normalnostjo. Hkrati pa je treba tudi povedati, da smo se, kljub vsemu, v tem začetku junija zaenkrat izognili vročinskim valom. Že res, da je meteorološka postaja v Trstu posebna, ker je postavljena na pomolu, tik morja, toda letos še ni namerila 30 stopinj Celzija, in to, med drugim, kljub za ta čas rekordno toplemu morju.
Današnji in jutrišnji dan bosta vsekakor vroča. Na Goriškem se bo živo srebro pozvpelo do okrog 32 ali morda 33 stopinj Celzija, ob morju pa do malo pod 30 stopinj Celzija.
Od jutrišnjega dne se bo postopno začel večati vpliv prihajajočega ciklonskega območja. Ne gre za posebno globok ciklon, kolikor bolj za zaključeno območje nekoliko bolj vlažnega in malo hladnejšega atlantskega zraka. Toda v teh časih je to vseeno lahko veliko.
Nestanovitnost se bo že jutri mestoma lahko povečala in se bodo pojavljale prve plohe in nevihte.
Na bolj spremenljivo vreme s pogostejšo nestanovitnostjo pa kaže v sredo in deloma v četrtek. Delno jasno bo do spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi plohami in nevihtami. Med njimi bo lahko spet tudi kakšna močnejša. Proti koncu tedna se bo ozračje postopno umirjalo, toda bo, kot kaže, občasno lahko še nestanovitno.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava