Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

600 ljudi, tri stranišča

11. jun. 2018 | 18:30
Dark Theme

Dopisnik RTV Slovenija v Rimu Janko Petrovec je neposredni pričevalec razmer na ladji Aquarius. Novembra lani je z njo plul dva tedna. V telefonskem pogovoru je takratno in današnje doživljanje opisal skoraj brez pridevnikov in prislovov.
»Za ladjo skrbi nevladna organizacija SOS Méditerranée, Zdravniki brez meja prispevajo medicinsko oskrbo z desetčlansko medicinsko ekipo,« je začel. »Gre za 70 metrov dolgo ladjo, ki je nekoč servisirala ribiška plovila v Severnem morju. Danes je rahlo predelana, na njenem krovu je lahko tudi več kot 600 ljudi. Ko sem bil lani na njej, je bilo največ 415 migrantov, zdela pa se mi je že popolnoma polna, saj na krovu ni bilo več prostora.«
Ko pomisliš na hrano in 600 ljudi, zgnetenih na krovu, se vprašaš, kje izločajo seč in blato. »Na krovu so trije kemični WC-ji, povsod pa so pisoarji, ki so v bistvu plastične škatle z luknjo in cevko, ki teče v morje.« Na razpolago sta tudi dva tuša, zaradi varčevanja z vodo pa ju uporabijo le ob najbolj nujnih primerih.
So rešenci na krovu nasilni? »Ne,« izstreli dopisnik RTV Slovenija. »Lahko pa govorim le o tem, kar sem videl.

Kaj je še videl, si lahko preberete v današnji tiskani izdaji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava