Ponedeljek, 08 april 2024
Iskanje

Prihaja poletje, »tisto pravo«

15. jun. 2018 | 11:00
Dark Theme

Vremenska slika se je vendarle izravnala in bo vremensko dogajanje v bližnji prihodnosti tako, kot se spodobi v tem času. Vlažen zrak, ki se je ob visokih temperaturah dalj časa zadrževal nad večjim delom Evrope in povzročal pogosto nestanovitnost, se je umaknil. Zračni tlak se postopno krepi, od ponedeljka pa bo naše kraje in večji del Evrope od jugozahoda zajel azorski anticiklon. Prinesel nam bo večdnevno obdobje s stanovitnim in sončnim vremenom ter prijetnimi poletnimi temperaturami, ki ne bodo previsoke, tudi noči bodo prijetne. Vročinskih valov zaenkrat ni na vidiku.
Azorski anticiklon smo v zadnjih letih pogrešali. Na njegovem mestu je bil pogosto subtropski greben, ki nam je prinašal zelo visoke temperature, mnogokrat kar vročinske valove ter je bil v bistvu neomajen pred vremenskimi motnjami. Ob subtropskem anticiklonu so se vrstila dolga obdobja s poletno soparo in nevzdržnimi temperaturami.
Povsem drugačni so aduti azorskega anticiklona, ki prinaša manj vroče zračne mase z zmernejših vzporednikov in nam mnogokrat zagotavlja vsaj manjšo prevetritev ozračja. Ker navadno sega nekoliko bolj proti vzhodu, proti nam priteka nekoliko bolj suh zrak.
S subtropskim anticiklonom se je zaradi velike stanovitnosti včasih tudi povečala poletna zračna onesnaženost, kar pa ne pomnimo, da bi se bilo zgodilo z azorskim.
Vremenske razmere bodo torej v prihodnjih dneh poletne, toda prijetne. Prihaja torej poletje, »tisto pravo«.
Od danes do vključno nedelje bo prevladovalo sončno in prijetno toplo vreme. Najvišje dnevne temperature bodo na Goriškem do okrog 30 stopinj Celzija, ob morju bomo namerili kakšno stopinjo Celzija manj.
Tudi v prihodnjem tednu se bo nadaljevalo podobno vreme. Prevladovala bo jasnina, najvišje dnevne temperature bodo za kakšno stopinjo Celzija višje od zdajšnjih. Občasno bo pihala šibka burjica.
V drugi polovici tedna bo zlasti v gorah nekaj več popoldanske nestanovitnosti in se bo povečala možnost za nastanek popoldanskih neviht. Proti koncu tedna kaže na prihod manjše vremenske motnje in na nekoliko večjo nestanovitnost ter na manjšo osvežitev.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava