Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

V petek izrazit arktični udarec

18. jun. 2018 | 10:23
Dark Theme

Azorski anticiklon se širi nad večji del Evrope. Zagotovil nam bo stanovitno in prijetno poletno vreme, ki bo trajalo do četrtka. Če izvzamemo občasno povečini nedolžno zmerno oblačnost, bo prevladovala jasnina z le redkimi obdobji občasne krajevne nestanovitnosti. Tu pa tam bo zlasti v prihodnjih dneh lahko nastala kakšna popoldanska vročinska nevihta. Možnost bo večja v goratem svetu in ponekod v notranjosti.
Iz dneva v dan bo topleje, najvišje dnevne temperature bodo v nižinah malo nad 30 stopinjami Celzija, ob morju pa do okrog 28 stopinj Celzija. Včeraj je občasno pihala šibka burjica, zato se je temperatura približala 30 stopinjam Celzija tudi ob morju, vendar jih ni dosegla. V Trstu tako letos deželna meteorološka opazovalnica še ni namerila 30 stopinj Celzija.
Od danes do vključno četrtka bo torej prevladovalo povečini precej jasno vreme z občasno zmerno oblačnostjo ali v najslabšem primeru s popoldansko krajevno spremenljivostjo. Le tu pa tam bo lahko v popoldanskih urah nastala kakšna krajevna ploha ali nevihta. Iz dneva v dan bo nekoliko topleje, toda zaenkrat ni na vidikov vročinskih valov. Zlasti noči bodo namreč še dokaj osvežujoče. Najtoplejša bosta sreda in četrtek, ko se bo nekoliko povečal tudi občutek soparnosti.
V petek bo azorski anticiklon prehodno, toda občutno popustil pred hladno vremensko fronto, ki jo bo spremljal arktični zrak in ki bo prečesala večji del Evrope. Prešla bo tudi naše kraje in prinesla kratkotrajno, toda izrazito poslabšanje, katerega učinki se bodo zlasti glede temperatur lahko zavlekli še nekaj dni. Kaže, da bo v ozračju precejšnja energija, razlika med zračnima masama bo namreč velika.
V petek bo prevladovalo oblačno in deževno vreme. Nastajale bodo plohe in nevihte, lahko tudi močne. Po sedanjih izgledih kaže, da bodo možni tudi močnejši krajevni pojavi. Zapihala bo burja, živo srebro pa se bo občutno spustilo. Temperatura bo v povprečju padla za 8 do 10 stopinj Celzija, občutek ohladitve pa bo povečevala tudi burja.
V soboto in nedeljo se bo postopno spet krepil azorski anticiklon in se bo vreme postopno izboljšalo, toda bo v primerjavi z zdajšnjim dogajanjem precej bolj sveže.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava