Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Šest milijonov, pet projektov

20. jun. 2018 | 17:55
Dark Theme

Kar napovedujejo že štiri leta, so včeraj v Trstu ponovili še enkrat: Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS), ki so ga z imenom Brez meja leta 2012 ustanovile dežele Furlanija Julijska krajina, Koroška in Veneto, naj bi kmalu dobilo novo članico, in sicer Istarsko županijo. Ta naj bi že v kratkem na sejah EZTS sodelovala kot zunanja opazovalka, so na včerajšnji skupni novinarski konferenci povedali predsedniki treh dežel Massimiliano Fedriga, Peter Kaiser in Luca Zaia.
Guvernerji so potrdili proračun za lansko leto, vzeli pa so tudi na znanje, da je Bruselj prižgal zeleno luč petim projektom, za katere je dalo pobudo EZTS Brez meja. Področja projektov so čezmejna izmenjava za dijake in vajence, kolesarski turizem, logistika, javna uprava in preučevanje migracij.
EZTS jer oblika povezovanja, ki sta si jo leta 2006 zamislila Evropski svet in Evropski parlament. Doslej naj bi bilo v Evropi okoli 50 takih povezav, za katere lahko dajo pobudo tako regije kot države članice EU. Formalno bi zato v EZTS Brez meja lahko pristopila tudi Slovenija. Zakaj je še ni?

Več v jutrišnji tiskani izdaji

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava