Sobota, 20 april 2024
Iskanje

Izrazito poslabšanje, možna tudi močna tramontana

21. jun. 2018 | 10:22
Dark Theme

Prvi dan astronomskega poletja se bo začel z občutnim poslabšanjem vremena. Kot smo pisali, bo naše kraje prešla izrazita hladna fronta, ki je nastala nad arktičnimi predeli. Izrazita razlika v temperaturi med obstoječim zrakom in prihajajočim ter naglo dogajanje bosta močno povečevala energijo v ozračju, zato bodo med njenim prehodom možni tudi močnejši pojavi.
Poslabšanje se bo nocoj začelo najprej v severnih goratih predelih, kjer bodo nastajale nevihte, lahko tudi močne. Nato bo vremenska fronta ponoči postopno do jutra zajela vse naše kraje. Prišlo bo do izrazitega poslabšanja in nato tudi do občutne ohladitve.
ARSO opozarja, da so danes popoldne in zvečer na severu in severovzhodu možne močnejše nevihte.
V petek zjutraj in dopoldne nas bo dosegla izrazita hladna fronta, piše ARSO v svojem opozorilu. Nevihte z močnimi nalivi in sunki vetra bodo zajele vso Slovenijo. Krajevno lahko v 6 urah pade tudi več kot 50 l dežja na kvadratni meter. Predvsem na obali, nadaljuje ARSO, pričakujemo močne sunke vetra severnih smeri - tramontane, ki lahko dosežejo 70 do 100 km/h. Popoldne se bo dogajanje umirilo.
Jutri zvečer se bo vreme postopno izboljšalo, bo pa v primerjavi z dosedanjim dogajanjem razmeroma mrzlo in vetrovno.
V soboto in nedeljo bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo in v primerjavi z dosedanjim dogajanjem razmeroma sveže.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava